Ако погледнете картата ще видите, че Кипър е едва забележим

...
Ако погледнете картата ще видите, че Кипър е едва забележим
Коментари Харесай

Руските милиардери осиротяха - търсят убежища за богатството си

Ако погледнете картата ще видите, че Кипър е едвам видим на фона на голямата територия на Русия. Средиземноморският остров е едвам 0,05% от размера на най-голямата страна в света. Но за най-богатите 0,05 % от съветските олигарси и милиардери Кипър е от голямо значение. В продължение на години там се съхраняваше голяма част от благосъстоянието им, като в някои случаи то даже надхвърляше това, което те притежаваха в родината си. Поне преди съветските войски да се разположат на границата с Украйна, написа Bloomberg..

През последните седмици някои от най-големите активи, притежавани от най-богатите хора в Русия, бяха изнесени от Кипър под натиска на регулаторните органи на Европейския съюз, които постановат наказания, от една страна, и настояванията на Владимир Путин за репатриране на благосъстоянието, от друга.

Миналия месец Виктор Рашников трансферира дял от 4 милиарда $ в един от най-големите съветски производители на стомана от фиктивна компания в Кипър назад в родината си, две седмици преди да му бъдат наложени наказания от Европейски Съюз.

Стоманеният магнат Алексей Мордашов направи сходен ход на 28 февруари, в същия ден, в който му бяха наложени наказания. Той трансферира договореностите за част от дял на стойност 1,5 милиарда $ в немската компания за ваканционни пътувания TUI AG от кипърско сдружение към сдружение на Британските Вирджински острови.

Владимир Потанин - най-богатият човек в Русия със положение от 24,7 милиарда $

Още преди войната Владимир Потанин - най-богатият човек в Русия със положение от 24,7 милиарда $ - реалокира активите си от острова. Неговият холдинг напусна Кипър в края на предходната година в интерес на специфична данъчна зона във Владивосток, основана от Путин, с цел да насърчи богатите да върнат парите си вкъщи. Той не е бил глобен.

Тъй като Русия от ден на ден се трансформира в парий в международната финансова система, милиардерите, които от дълго време са скътали благосъстоянията си в чужбина, внезапно имат доста по-малко благоприятни условия къде да вложат парите си. Репатрирането на активите в страна, която върви към икономическа съсипия, и слагането им в обсега на Путин, е ужасно предложение. Същото важи и за съхраняването им в Съединени американски щати, Англия или в юрисдикциите на Европейски Съюз, като Кипър или Карибите, където те са застрашени от заледяване, блокиране или вероятно конфискация.

Най-добрият залог за тях е някое релативно неутрално място, споделя Ронен Палан, професор и специалист по данъчните убежища в City University London. Войната в Украйна към този момент усили размера на съветските парични потоци в Дубай, чието държавно управление прикани за " спокойно " решение на спора. Хонконг е друга опция, макар че дългата сянка на китайския водач Си Дзинпин е евентуална опасност за главната цел на офшорките на руснаците. Други места включват Мавриций и Малдивите.

" Основната причина, заради която богатите в Русия изнасят пари, е да защитят активите си ", споделя Палан. " Не става въпрос толкоз за отбягване на налози, както мислим за това на Запад. "

Около 20 руснаци се подреждат измежду 500-те най-богати хора в света. Стойността им възлиза общо на 261 милиарда $, като съгласно подадените документи повече от половината от тях са употребявали кипърски холдинги за главните си активи. Русия се е вплела в културата и стопанската система на острова от десетилетия, откогато поддържа кипърското гръцко болшинство по време на разделянето на страната. Кипър процъфтява като леговище с помощта на ниските налози, участието в Европейски Съюз и правната система, учредена на британското всекидневно право.

Малцина от милиардерите имат активи на Британските Вирджински острови или на други места в Карибския басейн - район, известен със строгата си секретност. Поне още трима употребяват транспортни средства в Европа. Михаил Фридман, Петър Авен и Герман Хан - всички те са под глобите на Европейски Съюз и Обединеното кралство - употребяват люксембургски структури за надзор на капиталовата компания LetterOne, която има дялове в региона на енергетиката, търговията на дребно и телекомуникациите.

Миналия месец Роман Абрамович пое директен надзор върху своя дял от 445 млн. $ в основания в Лондон производител на стомана Evraz PLC, като трансферира акциите от холдингова компания на BVI в свои ръце. Обединеното кралство му наложи наказания на 10 март.

Тези дейности могат да се сблъскат с провокации, защото глобите се усилват: Германските управляващи обявиха в петък, че са блокирали прехвърлянето на Мордашов на Британските Вирджински острови, до момента в който проверяват договорката. От своя страна Мордашов назова войната в Украйна " покруса " и съобщи, че не схваща за какво са му наложени наказания.

Говорителите на Мордашов и Абрамович отхвърлиха коментар. Представител на Рашников не е дал отговор на молбите за коментар. По времето, когато той трансферира каузи си в Магнитогорския металургичен комбинат, компанията съобщи, че Кипър става " по-малко прелъстителен " за съветските вложения и че Рашников желае да се възползва от правните и регулаторните преимущества в родината си.

В изказване от 18 март Магнитогорският металургичен комбинат съобщи, че глобите против Рашников са " неоснователни и несправедливи ".

Всъщност по някакъв метод глобите подкрепят настояването на Путин най-богатите да върнат вкъщи своите далечни благосъстояния. Неговият ултиматум датира от нашествието в Крим през 2014 година, когато първичният кръг от наказания против олигарси и милиардери оказа помощ за приемането на закони за така наречен деофшоризация.

Генадий Тимченко, който беше глобен от Съединени американски щати през 2014 година поради анексирането на Крим от Русия, употребява люксембургска компания, с цел да построи дял преди повече от десетилетие в съветския производител на газ " Новатек ". Тази компания беше оповестена в разпродажба през 2017 година - малко преди Съединени американски щати да наложат наказания на други съветски милиардери, в това число Олег Дерипаска - и в този момент Тимченко значително ръководи благосъстоянието си посредством съветски компании, съгласно регистрационните документи. Миналия месец той беше глобен от Обединеното кралство и Европейски Съюз.

Дори и да се изчерпват опциите за укриване на пари, сумата, насочвана от руснаците към офшорни центрове като цяло, може да нарасне, споделя Пайви Кархунен, професор в университета " Аалто " в Еспоо, Финландия, който учи потреблението на офшорни структури от Русия. Икономиката на страната освен се намира в положение на свободно рухване, само че и офшорната компания разрешава на вложителя дейно да заличи съветските си следи.

" Ако съумеят по някакъв метод да скрият съветския си генезис, те могат да вършат вложения в други компании ", споделя тя.

Бившите руски страни от Централна Азия като Казахстан, въпреки и да не са публични офшорни центрове, могат да се трансфорат в неофициални канали за парични средства, напускащи Русия, споделя Палан от Сити Юнивърсити. Руснаците от междинната класа към този момент побързаха да открият банкови сметки в Сърбия, с цел да запазят опцията си да правят транзакции в чужбина.

Руските пари могат да се окажат и в Съединени американски щати. Структурите на холдинговите компании могат да прикрият самоличността или националността на бенефициента и да разрешат на притежателите да заобиколят разпоредбите за глобите по отношение на действителната благосъстоятелност, сподели Лакшми Кумар, шеф по политиките в организацията с нестопанска цел Global Financial Integrity. Минималните условия за обявяване на собствеността върху частни компании и парцели в Съединени американски щати да вземем за пример покачват вероятността мръсни пари " да се преименуват и да се възползват от пропуските ", сподели тя.

За да могат Съединени американски щати и други страни да ползват дейно глобите, те не могат " по нехайство да служат като несъмнено леговище ", сподели тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР