Ако погледнете графиките с цените на ключовите суровини и метали

...
Коментари Харесай

Идва ли супер цикъл за цените металите

Ако погледнете графиките с цените на основните първични материали и метали от последните месеци, ще видите най-вече върхове. И въпреки тези дни да има леко изстудяване в котировките, то исторически те са на най-високите си равнища. Индустриални метали като мед, олово, желязна руда и стомана нарастват доста. Макар и с по-малко, само че нагоре са дървесината, царевицата, свинското месо. През идната година прогнозите на най-големия експортьор на млечни артикули - новозеландската Fonterra, са че цените на суровото мляко също ще са рекордни, движени от растеж в търсенето на суровината в Китай. Млякото, въпреки и да е надалеч като генезис от стоманата или медта, е показателно по какъв начин растежа в цените на съществени първични материали се придвижва върху селскостопанските артикули.

Цената на медта се е удвоила за последната година - с изключение на от търсенето съгласно икономическия цикъл, тя се дефинира и от характерни и форсмажорни фактори, като прекъсване на производства, стачки, рецесии в политически по-нестабилни, само че ресурсно богати страни. Напоследък с изключение на възобновяване на световната стопанска система, като мощен фактор за растеж в цените на металите се показва и е преходът към зелена стопанска система. Той най-общо би трябвало да размени старите цапащи производства с по-екологични, такова би трябвало да стане и производството на ток. Например производството на ВЕИ генератори, акумулатори, електрически автомобили, зарядни станции и инфраструктурата за тях образуват към една пета от цялото ползване на медта, по данни на Citigroup Global Markets. Преминаването към електрически и хибридни коли също е част от прекосяването към зелена стопанска система. А търсенето им се усилва. Индексът S&P GSCI, който се смята за основен знак за придвижването на цените на артикули и първични материали се е повишил с съвсем 70% за една година, по данни на Bloomberg. В този подтекст Goldman Sachs, банката, която чака продължаващ растеж в цените, назова суровините свързани с трансформацията на енергийния бранш зелени метали, а медта - петролът на бъдещето.

Случващото се в последно време кара доста икономисти и анализатори да заговорят за суперцикъл в цените на суровините, а значим мотив в изказванията им е, че това се случва в синхрон. Въпреки че няма тъкмо определение за суперцикъл, терминът нормално се употребява за разказване на интервал, в който цените на стоките се покачват фрапантно, нормално сред 10 и 35 години. Такива да вземем за пример има през 90-те години на 19 век при започване на индустриалния рандеман на нефт в Съединени американски щати, сред огромната меланхолия и Втората международна война, по време на петролната рецесия от 80-те година на 20-ти век, както и в края на 90-те години с китайския взрив.

Ръстът е последван от спад със сходна дълготрайност, защото предлагането в последна сметка се изравнява с търсенето. Според икономистите суперциклите на цените на суровините нормално се задействат от " някакъв систематичен подтик на търсенето ", който е задоволително огромен, с цел да промени световната стопанска система - и на който предлагането постепенно реагира, показва Financial Times. Например от последния взрив в цените на медта, който беше провокиран от икономическия напредък в Китай минаха 10 години. Тогава цените бяха малко под настоящия исторически връх от съвсем 11 хиляди $ за звук.

Според Goldman Sachs, актуалните цени на метала са прекомерно ниски спрямо търсенето, което може да докара до " пресушаване на запасите, в случай че цените не се покачат в околните няколко месеца ". " Ако медта остане на цена до 9 хиляди $ за звук през идващите две години считаме, че полученият недостиг ще докара до привършване на пазарните ресурси до началото на 2023 година ", споделят от банката и предвиждат, че цената на медта може да доближи 12 хиляди $ за звук до 2023 година след което ще продължи да пораства до 14 хиляди през 2024 година и 15 хиляди през 2025 година Прогнозата на банката за цената на медта в идващите 12 месеца е 11 хиляди $. В момента по данни на London Metal Exchange цената за звук е малко над 9900.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР