Ако плановете на Брюксел успеят, до няколко години много от

...
Ако плановете на Брюксел успеят, до няколко години много от
Коментари Харесай

Идва ли наистина краят на пластмасовите изделия за еднократна употреба?

Ако проектите на Брюксел съумеят, до няколко години доста от тези артикули би трябвало да са история.

© Vincent Kessler Още по тематиката
Кметовете ще бъдат глобявани персонално поради въздуха в общините

Промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух влязоха в Народното събрание
23 окт 2018
България ще изиска Западът да забрани износа за старите дизели

Заедно с още четири страни страната ще внесе нота пред Съвета на министрите на екологията на Европейски Съюз
6 окт 2018
България към този момент има стратегия за понижаване на фините прахови частици във въздуха

Проектът на Световната банка предлага ограничения за ограничение на излъчванията от битово отопление и коли
30 сеп 2018
Мръсните секрети на Созополския залив

История за един транспортен съд, двама министри, няколко капитани, малко водолази и доста мазут
31 авг 2018
Световните океани се задушават от азиатска пластмаса

Над 80% от морското замърсяване с пластмасови боклуци идват от Азия
27 авг 2018 Силно пресилена е към този момент информацията, че пластмасовите произведения за еднократна приложимост като чинии, принадлежности, сламки, дръжки за балони и клечки за уши, ще бъдат неразрешени в Европейски Съюз от 2021 година Вредата, която тези артикули нанасят на околната среда и изключително на моретата и океаните, е безспорна, само че с цел да се стигне до фактическото им изваждане от приложимост, са нужни още доста стъпки, комплицирани договаряния и политическа поддръжка. Което в композиция с рецензиите и недоволството от страна на производителите на пластмасови предмети и опаковки може да отсрочи възбраната с няколко години.

Поводът въпроса да се завърти в медийното пространство в този момент е признатото в сряда (24 октомври) законодателно предложение от Европейския парламент за ограничение на пластмасовите замърсители. С 571 гласа " за ", 53 " срещу " и 43 " въздържал се " евродепутатите одобриха нови правила и прибавиха нови артикули в листата с произведения, които следва да бъдат неразрешени на пазара на Европейски Съюз от 2021 година - оксо-разградими пластмасови артикули като опаковки, както и съдове направени от експандиран полистирен, които се употребяват за предпазване на храна предопределена за бърза консумация.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Всичко това обаче занапред следва да бъде контрактувано със Съвета на Европейски Съюз и то откакто европейските отраслови министри одобряват своята позиция по законодателното предложение.

" Приехме най-амбициозното законодателство за оправянето с пластмасите за еднократна приложимост. Сега зависи от нас да запазим хода на идните договаряния със Съвета, които би трябвало да стартират още през ноември. Днешното гласоподаване проправя пътя към бъдещата амбициозна Директива ", съобщи докладчикът по тематиката Фредерик Рийс (АЛДЕ, Белгия).

От Браншова асоциация Полимери към този момент излязоха с позиция против бързото и голословно решение на Европарламента за възбрана на избрани артикули. " Неоправданата скорост на този развой наподобява се управлява от идните европейски избори, без да се прави научна оценка на последствията и вредите за околната среда ", настояват от асоциацията.

Проблем, решение, проблем

Според Европейската комисия, повече от 80% от отпадъците в моретата са от пластмаса, която заради бавното си разграждане се натрупва в морските жители, а оттова и в хранителната верига на индивида. Скорошно проучване на южнокорейския професор Ким Сеунг-Киу и природозащитната организация " Грийнпийс " пък сподели, че съществено замърсяване с пластмаса има и в морската сол. Най-голямо е то в солта с генезис от Азия, като водач е Индонезия, следвана от Тайван и Китай. Българската сол от Черно Море също е нечиста, само че в доста по-малка степен.

Затова плануваните от Брюксел ограничения плануват възбраната на 10 съответни продукта за еднократна приложимост пластмасови чинии и чаши, принадлежности, сламки, дръжки за балони и клечки за уши. Според анализите те съставляват 70% от всички морски боклуци и най-често попадат в морските жители.

В същото време преработвателите на пластмаси се тормозят, че доста опаковки за еднократна приложимост, за които е потвърдено, че подсигуряват здравето, хигиената и сигурността на използването, биха били дискриминирани за сметка на сякаш екологични решения като хартиени чаши с пластмасово покритие. Според Браншова асоциация Полимери такива произведения не са безусловно по-добри от пластмасовите от позиция на разбора на виталния цикъл и също по този начин оферират по-лоши благоприятни условия за изхвърляне и преработване на края на виталния им цикъл.

Други ограничения

За редица пластмасови артикули обаче все още не съществуват други възможности и по тази причина евродепутатите желаят да бъде понижено тяхното потребление с най-малко 25 % до 2025 година Такива са да вземем за пример кутиите за еднократна приложимост за бургери, сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Други пластмаси, като бутилките за питиета, ще би трябвало да се събират разделно и до 2025 година 90% от тях да могат да се рециклират.

Цигарени фасове, които са вторият най-често срещан замърсител след пластмасовите бутилки, също са сериозен проблем - единствен цигарен фас е задоволителен да замърси от 500 до 1000 литра вода, а когато се изхвърли на пътя, са нужни 12 години, с цел да се разгради изцяло. По тази причина те ще би трябвало да се понижат с 50% до 2025 година и с 80% до 2030 година, само че не е ясно по какъв начин тъкмо ще се случи това. Казва се единствено, че страните би трябвало да подсигуряват, че производителите на тютюневи произведения ще покриват разноските за събиране на отпадъците от тези артикули, както и последващите разноски за транспорт, обработка и събирането им.

Не на последно място се отбелязва, че към 27% от всички боклуци в моретата са изгубените или изоставени риболовни съоръжения. Затова от Брюксел желаят да реализират 50% събиране на такива детайли, съдържащи пластмаса. Поставената цел за преработването им пък е минимум 15% до 2025 година Предвижда се производителите на риболовни уреди също да вземат участие в процеса на преработване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР