Ако пицата, която ви сервират, е черна и има силен

...
Ако пицата, която ви сервират, е черна и има силен
Коментари Харесай

От утайката на вино в Гърция произвеждат хляб, пица и сладкиши

Ако пицата, която ви сервират, е черна и има мощен аромат на квас, не бързайте да си мислите, че някой ви играе номера или че са объркали съставките, написа АНА-МПА. Истината се крие другаде: Тя е създадена от субпродукти при производството на вино, по-конкретно алено, и това изяснява тъмния й цвят, добавя Българска телеграфна агенция.

Винарна в Йерисо на Халкидическия полуостров през последните месеци оползотворява остатъците след ферментацията на виното и към този момент доста от продуктите й стигат до трапезата.Ако пицата, която ви сервират, е черна и има мощен аромат на квас, не бързайте да си мислите, че някой ви играе номера или че са объркали съставките, написа АНА-МПА. Истината се крие другаде: Тя е създадена от субпродукти при производството на вино, по-конкретно алено, и това изяснява тъмния й цвят, добавя Българска телеграфна агенция.

Винарна в Йерисо на Халкидическия полуостров през последните месеци оползотворява остатъците след ферментацията на виното и към този момент доста от продуктите й стигат до трапезата.Пред радиопрограмата на АНА-МПА шефът на винарната Ангелос Заманис изясни, че се оползотворяват артикули, които до момента са били изхвърляни и даже не са били употребявани за преработване.

" Утайката е това, което остава след алкохолната ферментация и производството на вино. Ние освен не я изхвърляме, само че и цялата тази примес сме я насочили към мрежа от производители в региона, които основават новаторски хлебни артикули като пица, самун, а и сладкарски произведения. Сместа съдържа остатъчни захари, има киселинност и багрилни субстанции и тъй като се получава след алкохолната ферментация на виното, в нея има и останки от дрожди, откъдето идва и миризмата на квас ", изяснява Ангелос Заманис.

С оглед на цикличната стопанска система, винарната, ситуирана в община Аристотелис, ползва този развой от една година насам и съвсем нищо не се изхвърля. По този способ към този момент няма случай, в който остатъците да се изхвърлят, като предизвикват и замърсяване на околната среда, а - както изяснява химикът - " това, което остава на дъното на бъчвата, се трансформира в нещо ново ".

Заманис показва, че става въпрос за артикули, които дори са нараснали продажбите на компаниите от региона.

" Хората, които прибавят в тестото винена наслойка, откриха, че продажбите им се повишават или тъй като хората пробват продукта от любознание, или тъй като им харесва усетът, който е необикновен, изключително на хляба. Тези, които подготвят пица с винена наслойка, дори наеха втори човек, с цел да насмогнат с поръчките ", споделя шефът на винарната.

Амбиция на компанията притежател на винарната е да ограничи общото количество на отпадъците от индустриалния развой на виното. Миналата година е съумяла да ги понижи с над 40 %.

Както чиновниците на винарната, по този начин и предприятията, с които тя си сътрудничи, " имаха предпочитание за иновация. Въпреки сложния интервал на пандемията те избраха на вървят напред и да продължат да усилват листата на създаваните артикули ". Както заяви господин Заманис, те дори са разчупили за шанс през годината новогодишна пита, направена с материали от винени субпродукти.

Усилията са подкрепени от община Аристотелис и от кмета Стелиос Валианос, който е присъединил локалните винарни в програмата за туристическо развиване като обособен план за винени направления.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР