Ако парламентарните избори бяха днес, то със сигурност в парламента

...
Ако парламентарните избори бяха днес, то със сигурност в парламента
Коментари Харесай

Четири партии в парламента, ако изборите бяха днес

Ако парламентарните избори бяха през днешния ден, то сигурно в Народното събрание щяха да влязат четири партии. Бариерата от 4% биха минали ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Обединени патриоти. Това демонстрират данните изследване на организация „ Тренд ” по поръчка на „ 24 часа ”. Допитването е извършено измежду 1002 пълнолетни български жители по метода „ лице в лице ” в интервала 10-18 януари.

Последните три месеца се характеризират с липса на динамичност в публичните настройки. През януари главните партии и институции резервират сходни равнищата си на поддръжка спрямо месеците ноември и декември, показват социолозите.

21,8% от интервюираните декларират, че биха дали своят вот за ГЕРБ, а 18,3% - за Българска социалистическа партия. 6,1% е поддръжката за Движение за права и свободи, а 5,3 за Патриотите.

Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%. При опазване на тези равнища на социална поддръжка, за „ Воля “ (1,6%) ще бъде предизвикателство попадането в ново Народно заседание. Не се регистрира основна динамичност и при извънпарламентарните партии „ Да, България “ (1,6%) и ДСБ (1%). 37% пък заявяват, че няма да упражнят правото си на глас.

Парламентът остава с най-ниска позитивна оценка за работата си (24%), до момента в който 63% дават негативна оценка.

35% от пълнолетните български жители дават позитивна оценка на работата на държавното управление. Основната част от позитивно настроените са последователите на ГЕРБ, които са съвсем единомислещи в положителните си оценки за кабинета. Симпатизантите на Обединени патриоти са по-разколебани в мнението си, само че все пак съвсем две трети от тях поддържат поддръжката си за държавното управление.

Не се регистрира и динамичност в оценките за работата на президента в последните три месеца, като през януари 65% дават позитивна оценка за нея, а една пета - негативна.

Мнозинството (55%) считат, че нов избор не е нужен, а под една четвърт (23%) са на противоположното мнение. Основната част от смятащите, че са нужни предварителни парламентарни избори, идват от редиците на симпатизантите на Българска социалистическа партия, само че даже и те не са безапелационни в мнението си – единствено половината от тях показват позиция за нови предварителни парламентарни избори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР