Ако парламентарните избори бяха днес, подкрепата на ГЕРБ и Продължаваме

...
Ако парламентарните избори бяха днес, подкрепата на ГЕРБ и Продължаваме
Коментари Харесай

Галъп: При избори днес влиза партията на Стефан Янев, „Възраждане“ набира скорост

Ако парламентарните избори бяха през днешния ден, поддръжката на ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ измежду всички имащи право на глас резервира паритет, въпреки че измежду твърдо настроените към гласоподаване електорати картината е друга и ножицата се отваря в интерес на ГЕРБ, при растеж на „ Възраждане “, както и при добър старт на новата партия на Стефан Янев. Няма структурни разбърквания в доверието към главните институционални и партийни водачи в страната, въпреки че има признаци на общ спад. Спадът в държавното доверие ненапълно среща спирачка в известно отвращение за оставка и изключително за предварителни избори. Декларираната поддръжка за дейностите на Владимир Путин в Украйна остава ниска. Твърда остава публичната настройка против взаимни отстъпки със Северна Македония.

Наблюденията са от месечното издание на Политическия и стопански показател – самостоятелното ежемесечно проучване с 31-годишна традиция, което следи десетки знаци.  

Сред общите настройки на всички имащи право на глас алегорична е разликата сред ГЕРБ (13,9%) и „ Продължаваме промяната “ (13,4%). Движение за права и свободи (7,4%) и „ Възраждане “ (5,4%) са идващите в класацията, а Българска социалистическа партия е с 4,9%, „ на кантар “ с „ ИТН “ (4,8%). „ На кантар “ измежду всички имащи право на глас са и новата партия на Стефан Янев (3,8%) и „ Демократична България “ (3,7%). Партията на Янев обаче към момента е отчасти непозната – изключително към времето на терена на проучването в първата част на май. Демократична България пък е групировка, която обичайно се активизира в самата изборна обстановка. Резултатите на тези две обединения личат по-добре на база твърдо решили да гласоподават. След тях идват Вътрешна македонска революционна организация, „ Изправи се, България “ и други, както и „ Не поддържам никого “. 35% споделят, че не биха дали своят вот.
 галъп 1 Галъп интернешънъл

А каква е картината измежду тези, които са създали своя избор да гласоподават (където се пресмята преграда от 4% и се вижда кои са обединенията с изгледи за влизане в парламента)? ГЕРБ води с 24,9% против 18,2% за „ Продължаваме промяната “. Движение за права и свободи и „ Възраждане “ са изравнени, надлежно с 11,1% и 10,5%. При „ Възраждане “ обаче може да се чака и прочут „ прикрит избор “ в действителна изборна обстановка. При Движение за права и свободи пък следва да се има поради евентуалният избор от Турция. Българска социалистическа партия има 9,7% от „ твърдите “ гласоподаватели. Тук ясно личи високият старт на групировката на Стефан Янев – с 5,6% тя е самобитен лидер в пакета с Демократична България (5,5%) и Има Такъв Народ (5,4%). Вътрешна македонска революционна организация е с 1,5%, а „ Изправи се, България “ – с 1,1%. Така, в случай че изборите бяха през днешния ден, обединенията, влизащи в Народното събрание, биха били осем. Новият участник е партията на Стефан Янев, чийто капацитет занапред ще се развива. 

 галъп 2 Галъп интернешънъл

Най-харесваните политици: 

Най-харесвана фигура измежду водачите в политическата власт е Румен Радев (46,4% декларирано доверие), следван от Стефан Янев (29,6%), Кирил Петков (28,9%) и Асен Василев (25,2%), Бойко Борисов (13,9%), Слави Трифонов (12,5%), Корнелия Нинова (12,3%), Костадин Костадинов (11,1%), Христо Иванов (9,1%), Мустафа Карадайъ (8,5%), Никола Минчев (7,9%), Атанас Атанасов (5,3%). По традиция у нас огромната част от дяловете до 100 са съмнение, а също и известни дялове съмнение и незапознатост. Радев е и единствената фигура с позитивен рейтинг, т.е. доверието е повече от недоверието. Никола Минчев пък още не е в задоволителна степен прочут на българите и данните за него занапред ще демонстрират каква е действителната оценка. Общата ерозия на доверието в политическия хайлайф, подбудена и от задълбочаващата се поляризация, сякаш основава предизвикателство за доверието в множеството политически фигури, регистрират от Галъп Интърнешънъл.

 галъп 3 Галъп интернешънъл

Изследването е без значение. Вълната на интервюиране бе измежду 805 пълнолетни българи, сред 29 април и 6 май 2022 година – посредством директно изявление „ лице в лице “ с таблети измежду двустепенна извадка на инцидентен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклоняване: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е почти еднакъв на 54 хиляди пълнолетни българи.    
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР