Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ ще изпревари БСП само

...
Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ ще изпревари БСП само
Коментари Харесай

Разликата между ГЕРБ и БСП е едва 3%

Ако парламентарните избори бяха през днешния ден, ГЕРБ ще изпревари Българска социалистическа партия единствено с 3,4%. Нагласите за парламентарния избор са следните: ГЕРБ - 20,3%, БСП - 16,9%, Обединени патриоти - 4,2%, Движение за права и свободи - 4, 1%, Демократична България - 2,9%. Воля - 1%.

Това сочат данните от национално-представително изследване, финансирано и извършено от Маркет ЛИНКС. Обемът на извадката е 1065 лица над 18 година в цялата страна. Периодът на осъществяване: 23 - 28 юни 2018 година

В разбора към данните социолозите от Маркет ЛИНКС показват, че " отношението към политическия хайлайф в страната остава мощно отрицателно. Индексът на съотношението сред позитивните и отрицателни настройки остава в негативната част на скалата за всички политически сили. Българското председателство на Съвета на Европа има прочут позитивен резултат върху общото отношение към ГЕРБ (+3%).

Българска социалистическа партия резервира равнищата си на утвърждение от към 30%, до момента в който противоположните настройки се споделят от към 60%. Сходни са резултатите и при Обединени патриоти, които записват равнища на утвърждение 29% и отрицание 58%. Към момента Движение 21 е с най-високият, въпреки и с отрицателен показател, измежду извънпарламентарно показаните политически сили.

Все още младата и по-слабо разпознаваема коалиция Демократична България получава утвърждение от към 8% от гласоподавателите, до момента в който 57% са отрицателно настроени. "



Делът на пълнолетните жители на страната, които не се усещат показани от нито един от актуалните политически субекти, резервира високите си равнища от последните месеци – общо 44% декларират, че не са решили кого да поддържат или не биха дали своят вот, в случай че през днешния ден се организират парламентарни избори.

След края на Българското председателство на Съвета на Европа се записва повишение на електоралната поддръжка към ръководещия съдружен сътрудник – Обединени патриоти.

Картината на институционално доверие продължава да се характеризира с висока степен на сдържаност от страна на българските жители.

В анализа си социолозите от Маркет ЛИНКС показват, че " Народното събрание още веднъж е в дъното на класацията с над 3 пъти по-висок дял на жителите, които нямат доверие. От друга страна, Прокуратурата резервира минималното възобновяване на доверието към нея, като през юни позитивните оценки са 18%.

Изключение от общата картина са Омбудсманът и президентската институция, които остават на другия полюс с доверие, надвишаващо няколкократно недоверието в тях. Трябва да се означи продължаващата наклонност на повишаващо се доверие към институцията на Омбудсмана, като чакаме тя да продължи да се развива, подкрепена от дейната ѝ роля в няколко настоящи обществени спора, които получават необятно медийно отразяване. "


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР