Ако отпадне дерогацията на руския петрол, има риск да скочат

...
Ако отпадне дерогацията на руския петрол, има риск да скочат
Коментари Харесай

Експерт: Има риск да скочат цените, ако отпадне дерогацията на руски петрол

Ако отпадне дерогацията на съветския нефт, има риск да скочат цените. Такава прогноза направи специалистът Евгений Кънев в ефира на.

По думите му сега „ Лукойл ” зарежда към 60% от целия пазар или към 3 милиона тона от общо 4,5 милиона тона ползване на година.

„ Въпросът, на който би трябвало да се отговори, когато се предлага такова нещо, е по какъв начин ще бъдат заместени тези 3 милиона тона съветски нефт с 3 милиона тона неруски, когато цяла Европа се зарежда с неруски, тъй като има ембарго ”, сподели Кънев.

„ Не е елементарно да се намерят. Ако се намерят, ще е на спот цена, на по-висока цена ”, изясни икономистът.

Той е безапелационен, че преди да спре дерогацията, би трябвало да има проект по какъв начин да бъдат заместени тези 3 млн. тона нефт.

„ Ако се купи на спот цена – т.е. непосредствено от пазара, това ще бъде сред 10-20% на колонка по-висока цена . Очаквам цената да отиде до 50 ст. нагоре ”, сподели Кънев.

„ Аз съм за преустановяване на дерогацията, само че тъй че да не се нараним. Защото има огромна възможност и „ Нефтохим ” да ограничи своите интервенции и да не може да работи. Бюджетът ще закъса. Не на последно място – ще има по-голяма инфлация, което ще унищожи всикчите ни шансове за Еврозоната ”, сподели Евгений Кънев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР