Ако отношението към ваксините е една река, аз съм бил

...
Ако отношението към ваксините е една река, аз съм бил
Коментари Харесай

Фитнес инструкторът Кристиян Гонев: Срам ме е, че отричах вируса и бях антиваксър

" Ако отношението към имунизациите е една река, аз съм бил и от едната, и от другата ѝ страна. Не искам да увещавам хората в нищо, само че желая да им кажа по какъв начин пребивавам в този момент и по какъв начин живеех, когато бях от страната на отрицанието. " Това споделя Кристиян, който наскоро трансформира мнението си за имунизациите против Ковид-19. Днес той твърди, че откакто се е ваксинирал, е претърпял един тип регенерация - и психическа, и физическа.

От страх до агресия

Кристиян е фитнес инструктор. Живее в София, само че е родом от Бобов дол. В първите месеци на пандемията той се прибира назад при родителите си там, тъй като няма по какъв начин да прави работата си във фитнеса, който затваря порти по време на първия локдаун. Кристиян споделя, че при започване на пандемията той и фамилията му са доста уплашени. Спазват всички ограничения и се надяват рецесията да отмине бързо. С течение на времето обаче излиза наяве, че тази изключителна обстановка ще продължи по-дълго от предстоящото. За фитнес инструктора нещата се трансформират още тогава.

" Когато започнаха ежедневните брифинги и едни хора се показваха всяка вечер по малкия екран да ни споделят, че доста хора ще умрат, че околните ни ще умрат, това се отрази на душeвността на хората ". Кристиян си спомня по какъв начин за напълно малко време родителите му се срутват душевен пред очите му. В уплахата си той стартира да търси информация отвън телевизионните брифинги на Националния действен щаб. В обществените мрежи попада на доста хора, които си задават същите въпроси, само че не получават отговори. " Започнах да се концентрирам върху всяка тайна доктрина, да чета още и още. Отричах, че вирусът съществува. Превърнах се в един от хората, които най-агресивно защитаваха тази теза ", спомня си Кристиян.

По пътя към промяната

За Кристиян смяната на мнението му за имунизациите е развой, който стартира с разболяването на татко му от Ковид-19. " Винаги съм давал татко ми като образец за мощна воля. Но тогава видях по какъв начин той се беше предал. И си споделих: щом този човек се предава, какво ще стане, в случай че го хвана аз? "

Въпреки че татко му минава през доста тежък интервал, по това време Кристиян към момента не е уверен, че би трябвало да се имунизира. Фитнес инструкторът признава, че и по-късно цялото му семейство продължава да се съмнява във всичко, обвързвано с ковид. Сред аргументите за това е фактът, че при диагностицирането татко му получава няколко негативни теста преди позитивния, който в последна сметка го изпраща в болница. " Не получихме всичката информация за какво се случва по този начин. Това е казусът - че хората не получават отговори на някои въпроси. Затова отхвърлят всичко, както го правех и аз ", споделя Кристиян.

С течение на времето Кристиян вижда, че от ден на ден хора в обществените мрежи разгласяват възпоменателни черни ленти за свои умряли близки. Изказвайки съболезнованията си, Кристиян постоянно пита какво се е случило. И постоянно отговорът гласи: Ковид. В началото той продължава да не има вяра - и не се уморява да убеждава хората, че просто са им споделили, че е Ковид. Но с всяка последваща история на човек, изгубил непосредствен, Кристиян последователно се трансформира. " Повлия ми това, че видях всеобща гибел. Уплаших се. И няма да укривам, че ме беше боязън да излизам на по-масови събития ", признава фитнес инструкторът.

Кристиян вижда и друго, което го кара да стартира да премисля позицията си. " Направи ми усещане, че интелигентните хора в обкръжението ми започнаха да не почитат моето мнение. Паралелно с това започнах да привличам хора, които не дават отговор на моите ползи ", споделя Кристиян и прибавя, че не се е повлиял от нечие съответно мнение, а от осъзнаването, че хората, чиито позиции цялостен живот е уважавал и ценил, избират да се имунизират.

От другата страна на реката

" Решението ми беше ненадейно. Един ден се разсъниха и просто си споделих, че би трябвало да го направя ", спомня си Кристиян за момента, в който взема решение да се имунизира. Той се ваксинира директно след въвеждането на зелените документи. Но не това го кара да си сложи ваксина. " Направих го безусловно умишлено, никой не ми е повлиял. Аз към момента мисля, че това е пробна ваксина. Но всяка ваксина е пробна до някакъв миг. Просто взех решение да го направя и толкоз ", споделя Кристиян.

Като човек, който е доста зает с онлайн наличието си, Кристиян счита за редно да показа със своите другари и почитатели, че се е ваксинирал. От хората, които до неотдавна са го подкрепяли в позицията му на антиваксър, незабавно среща отрицателни реакции. " Питаха ме дали единствено за фотографията съм го направил. Получавах даже закани - споделяха ми, че ми остават още пет години живот ", спомня си Кристиян. Фитнес инструкторът стартира да осъзнава, че средата, в която е бил дълго време, е токсична. " Ние сме се разделили извънредно. Тотално сме изгубени и не знаем какво се случва. И аз бях изгубен две години, само че по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Сега се усещам доста по-добре, усещам се предпазен. "

Кристиян не желае да убеждава никого в правотата си. Но е отчаян, че на доста хора им липсва емпатия - да се погрижат освен за себе си, само че и за останалите. " Докато не се сблъска с тази болест, човек не има вяра ", споделя Кристиян. Убеден е, че изборът му е верен. Нещо повече даже: " Забелязвам смяната в себе си. По отношение на мислене, даже на физиологични процеси. Откакто не пребивавам като антиваксър, пребивавам доста по-добре ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР