Ако откраднат колата, която си взел на лизинг, продължаваш да

...
Ако откраднат колата, която си взел на лизинг, продължаваш да
Коментари Харесай

ВКС: Плащаме лизинга и ако ни откраднат колата

Ако откраднат колата, която си взел на лизинг, продължаваш да дължиш вноските, а незаконното ѝ лишаване не води до повреждане на контракта. Това постанови състав на Върховния касационен съд (ВКС) в решение по член 290 от Гражданския процесуален кодекс, Съобщава профилираният юридически уебсайт lex.bg.

Върховните съдии Емилия Василева (председател на състава), Костадинка Недкова (докладчик) и Анна Баева позволяват до касация спор сред две компании за вноските за лизинг за открадна кола, с цел да отговорят на два въпроса, които са от голяма важност за развиването на правото. Първият е дали правилото в Търговския закон (чл. 343), че рискът от инцидентното погиване или разваляне на движимостта е за лизингополучателя, обгръща и случаите на незаконно лишаване и кражба. А вторият е дали кражбата е съображение за повреждане на контракта за лизинг по право, защото задължението на едната страна се е погасило заради неспособност за осъществяване (чл. 89 от Закона за отговорностите и договорите).

Делото е заведено от лизингово сдружение, което упорства компания, с която е сключило контракт за лизинг на кола на 30 юли 2009 година, да бъде наказана да му заплати вноски за над 60 000 лева Лизингополучателят обаче отхвърля, защото единствено няколко дни откакто е взел автомобила - на 6 август 2009 година, той е откраднат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР