Ако от време на време ни иде да напуснем не

...
Ако от време на време ни иде да напуснем не
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако се заселим на Марс

Ако понякога ни иде да напуснем освен работата, града или страната, а напряко цялата планета , то желанието ни може да се осъществя след някоя и друга година. На Земята стана толкоз пренаселено, че все по-често обръщаме взор към други планети и се чудим дали ще бъдат толкоз гостоприемни, колкото ни се желае.

Колонизирането на Марс към момента ни звучи по-скоро като научна фантастика, само че има редица учени и бизнесмени, които работят интензивно, с цел да се трансформира в действителност. А дотогава си задаваме редица въпроси, на които се опитваме да намерим отговори.

За какъв брой време ще стигнем

Марс е четвъртата планета в Слънчевата система. В взаимозависимост от разположението на планетите, тя може да бъде както на 56, по този начин и на 401 милиона километра от Земята.

Ако нашето транспортно средство е най-бързият галактически транспортен съд на света, ще ни трябват сред 40 дни и девет месеца и половина .

 Снимка 384980

Как ще дишаме

Съществуването ни на Земята се подсигурява от кислорода. Но на Марс той е прекомерно незначително количество. Цели 95% от атмосферата на планетата са формирани от въглероден диоксид.

И тъй като не може просто да си донесем от Земята кислорода, от който имаме потребност, ни е нужна технология, с която да го добиваме от въглеродния диоксид . Стъпка напред в тази посока е Moxie - устройството, основано от NASA.

То има за цел освен да обезпечава задоволително О2 в атмосферата, само че и да създава течен О2 - пропелант , който може да се употребява като гориво за галактическите кораби, с цел да отлетят от Марс назад към Земята.

 Снимка 384977

Как ще се изхранваме

В последно време приказваме за наклонността да заменяме локалните и млечни артикули с напълно растителни, в случай че желаеме да предотвратим заличаване на планетата ни.

Но какво вършим, в случай че сме на Марс, където почвата е всичко друго, само че не и плодородна? Решението ни се дава от хидропониката - просвета за развъждане на растения без нужда от почва. Наученото за Земята може да бъде приложено и на Марс, считат учените. Но насажденията би трябвало да бъдат под марсианската повърхнина, в затворени пространства, с цел да могат по-лесно да се управляват изискванията.

 Снимка 384981

И тук привидното решение се сблъсква с един сериозен проблем - неналичието на вода на повърхността . Заради нея ще можем да задоволяваме една към 20% от питателните си потребности посредством развъждането на растения по метода на хидропониката. А всичко останало ще би трябвало да ни бъде доставяно от Земята. Но в пратките ще се съдържат единствено и само изсушени артикули.

 Така би изглеждал един град на Марс
Град на Марс - взор от вътрешната страна

Всички здания са 3D принтирани

Къде ще живеем

Отново подземен. В жилища, които се затварят херметически. Да обитаваме повърхността на Марс е съвсем невероятно поради характерната атмосфера и неналичието на магнитно поле , което води до нараснала радиация. А, както знаем, тя може да бъде смъртоносна за нас.

Какво ще се разхождаме

Ако решим да се преселим на Марс, ще би трябвало да забравим за събирането на загар на слънчева светлина. Тук въздействието на Слънцето е доста по-различно и не можем просто да се разхождаме по повърхността на планетата и да останем живи.

Задължително би трябвало да сме със специфичен костюм и скафандър. Те ни пазят както от радиацията, по този начин и от много ниските температури на Марс - към -55 градуса и цели -153 на полюсите.

 Снимка 384978

Един ден на Марс

Денят на Червената планета е с 40 минути по-дълъг от този на Земята. Така за една година се събира толкоз време, че тя може да продължи не 365 дни, а два пъти повече. Ако сме в южната част на Марс, ще имаме седем месеца пролет, шест месеца лято, пет месеца есен и четири - зима.

И както през днешния ден е топло, по този начин до вечерта температурите могат да се намалят фрапантно - с цели 20-30, а и повече градуса. Причина за това са мощните пясъчни стихии .

 Как ще наподобява SpaceX база на Марс
Как ще наподобява SpaceX база на Марс

Плановете на Мъск за идващите няколко години

Гравитацията на Марс е едвам една трета от тази на Земята. Така ще ни се наложи още веднъж да се учим да вървим, написа Hashem Al-Ghaili.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР