Ако основната лихва в Еврозоната тръгне нагоре, донякъде провокирана от

...
Ако основната лихва в Еврозоната тръгне нагоре, донякъде провокирана от
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Ако основната лихва в Еврозоната тръгне нагоре може да очакваме да поскъпнат и ипотечните кредити

" Ако главната рента в Еврозоната тръгне нагоре, ненапълно предизвикана от по-висока инфлация, може да чакаме да нарастнат и ипотечните заеми ". Това съобщи финансистът Левон Хампарцумян в студиото на Нова телевизия.

" Нито едното, нито другото обаче ще бъде внезапно. Важно е не какъв брой е лихвата, а дали е търпим разходът по обслужване на заема за този, който го е взел ", добави той.

" И сега заеми се дават по-трудно по отношение на рецесията от 2006-2007 година Тогава мисля, че всички си научиха уроците. Сега това се случа по-консервативно, само че пък има фактори, които пораждат търсене на нови жилища ", сподели още Хампарцумян.

Запитан дали си коства сега да се влага в парцел, той отговори: " Отговорът не е еднопосочен. Ако някой е желае да си купи жилище за личните потребности и може да си го разреши е едно. Ако се взима жилище за нечиста сделка, т.е. купуваме 5-10 жилището, даваме ги чартърен или ги препродаваме, то той поема риск, че пазарът може да тръгне надолу или наемите да не вдигнат колкото чакаме ".

" Ако сте взели жилище за лична потребност даже и да ви се коства, че нещо в годините се трансформира, то вие го понасяте, тъй като по този начин или другояче ще плащате 30 години ", разяснява финанситът.

" Несъмнено покупката на жилище е добър вид, в случай че ще се живее в него и в случай че то дава отговор на потребностите на купувача. Ако се взима спекулативно, с цел да бори инфлацията – тогава това може да стане, само че може и да не стане. Има опасности ", заключи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР