Ако обявим руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата,

...
Ако обявим руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата,
Коментари Харесай

България няма да гони Митрофанова заради моряците ни в Мариупол

" Ако обявим съветския дипломат Елеонора Митрофанова за личност нон грата, това е цялостно разкъсване на взаимоотношенията (с Русия) ", сподели министър председателят Кирил Петков в петък пред публицисти в Народното събрание. Той съобщи, че не би подхванал сходен ход, тъй като сигурността на българските моряци в Мариупол зависи и от съветската страна.

" До този миг, съгласно мен, (Митрофанова) се е държала безусловно непочтено за един посланик. Ние отзовахме 10 дипломати от посолството, направихме и няколко забележки, привлякохме нашия дипломат за съвещания. На дипломатически език значи, че и Русия би трябвало да извършите същото. Следващата стъпка е оповестяването ѝ за личност нон грата ", сподели министър председателят.

Русия обаче не повика Митрофанова назад в Москва и посланичката продължава да прави седмичните си фейсбук обзори, разпространявайки съветските опорни точки за войната.

Кирил Петков изясни, че е по-целесъобразно, в случай че съветските посланици в Европейски Съюз бъдат изгонени с решение на всички страни членки. " Няма страна в Европейски Съюз, която да го е направила до момента ", сподели Петков, пропускайки обстоятелството, че Литва изгони съветския дипломат във Вилнюс в. В същото време Литва и Латвия намалиха новото на дипломатическите си връзки с Москва.

Кирил Петков сподели, че той не може да поема сходни опасности поради сигурността и здравето на екипажа на българския транспортен съд край Мариупол

" Аз персонално не бих рискувал опцията за тяхното избавяне. Когато се взимат такива решения, би трябвало да се преглежда цялостната картина ", сподели Петков.

В сряда " Демократична България " прикани с декларация от парламентарната естрада съветската посланич Елеонора Митрофанова да бъде оповестена за личност нон грата и изгонена от страната. Проевропейската коалиция изиска Народното събрание да одобри и нарочна декларация, с която да осъди зверствата, осъществени от съветската армия в редица украински градове, в това число Буча.

Демократична България разгласи, че държанието на Митрофанова систематично е в прорез с Виенската спогодба за дипломатическите връзки и уронва достолепието на България. Българска социалистическа партия, която е част от ръководещата коалиция, се опълчи на сходно решение, което щяло да е против българския народен интерес.

Преди две седмици България изгони 10 съветски дипломати, а Митрофанова се появи пред телевизия " Россия 24 ", с цел да приказва от името на българския народ.

" Хората в България към момента не поддържат реториката и дейностите на своето държавно управление във връзка с специфичната интервенция в Украйна ", сподели тя. Българското държавно управление реагира внезапно с аргумента, че никой непознат посланик не може да си разрешава да приказва от името на българския народ.

Митрофанова обаче продължи с провокациите, наричайки българският министър председател " служител ", който не можел да ѝ споделя какво да приказва.

Правителството по-рано реагира против нейни изказвания, като Кирил Петков заяви, че тя се е извинила. През март държавното управление стачкува поради потреблението на квалификацията " евроатлантически подлоги " от страна на съветското посолството.

В формалния си привет към страната ни във връзка националния празник 3 март, съветското посолство пък оприличи войната в Украйна с Руско-турската война от 1878 година

, който от няколко седмици е блокиран на пристанището в Мариопул, може да бъде изведен незабавно щом спре стрелбата, съобщи министър-председателят в Народното събрание. По думите му обаче никой не може да каже по кое време ще се случи това.

Петков още веднъж повтори, че има ежедневен контакт с капитана на кораба и се търсят всевъзможни способи за евакуация на екипажа.

Според Петков моряците би трябвало да изминат 260 метра, с цел да са в сигурност, само че сега това разстояние е " алеята на гибелта ". Премиерът изясни, че в понеделник имало подготвеност екипажът да бъде изведен. Капитанът обаче изискал да се изчака, тъй като не знаел дали още веднъж няма да стартира пукотевица.

В момента в региона има към 100 украински бойци, които не престават съпротивата, сподели още Петков. Комуникацията с тях не е надеждна. Не се знае и дали в случай че една страна подсигурява " зелен кулоар ", другата няма да стартира да стреля.

На кораба има 17 души. Според Петков те имат храна за още 7-8 дни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР