Ако общините искат за някои пътища да не се плаща

...
Ако общините искат за някои пътища да не се плаща
Коментари Харесай

Общините, които искат пътища без винетки, ще трябва сами да ги поддържат

Ако общините желаят за някои пътища да не се заплаща винетка такса, тогава сами да поемат разноските за поддръжката им, предлага министър председателят.

Това стана ясно от думите на районния министър Петя Авранова, представена от Българска телеграфна агенция, пред публицисти.

Борисов е предложил на Националното съдружие на общините в България общините, които желаят избрани сектори от пътната мрежа да бъдат освободени от заплащане на винетна такса, да изискат това от Министерство на регионалното развитие с решение на съответния общински, като в резултат на това общината поеме поддръжката на този сектор от републиканската пътна мрежа. Така Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) ще трансферира този път към общината и за него няма да се заплаща винетна такса.

Сдружението на общините е поело ангажимент до няколко седмици да уведоми членовете си за предлагането.

Председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов подсети, че и до момента има десетки общини, които са работили по тази разрешена от закона скица и избрани пътни сектори са станали благосъстоятелност на общините. Той заяви, че до няколко седмици ще уведоми страната за съответните решения на общините, като добави, че въпросът е дали това е уместно да стане сега на приемането на общински бюджети за 2019 година, прибавя Българска телеграфна агенция.

Кметът на Варна Иван Портних заяви, че ще предложи на Общинския съвет да бъде прегледано предлагането в границите на Общия организационен проект на града пътните прави, които са част републиканската пътна мрежа, да бъдат изключени от нея и да преминат и като поддръжка към общината. Той добави, че община Варна има финансова подготвеност да се оправи с това.

В отговор на въпрос Глосов подсети, че Северната скоростна дъга към момента е в гаранционен период. АПИ подменя за своя сметка единствено отстраняването на вреди след произшествия - ограничаващи системи, пътни знаци. Той обаче посочи, че поддържането на подобен път излиза скъпо, тъй като тангентата е измежду най-натоварените пътища, а животът на износващия пласт на пътищата е от 6 до 8 години съгласно натоварването.

Коментарите пристигнаха след срещата при премиера Борисов с УС на Националното съдружие, Министерство на регионалното развитие, АПИ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР