Ако нямаме бюджет следващия един месец, шансовете да влезем в

...
Ако нямаме бюджет следващия един месец, шансовете да влезем в
Коментари Харесай

Асен Василев: Нулеви са шансовете ни за Еврозоната, ако нямаме бюджет следващия месец

" Ако нямаме бюджет идващия един месец, възможностите да влезем в Еврозоната от 1 януари 2024 година са нулеви ". Това сподели Асен Василев, съпредседател на " Продължаваме промяната ", на среща с представители на работодателски организации в Народното събрание.

Василев подсети, че Министерският съвет е предложил продължение на бюджета от 2022 година По думите му той е несъответстващ на икономическите условия, които трагично са се трансформирали.

" Няма да има време за същинска бюджетна процедура, в случай че тя не стартира в този момент ", сподели още Василев.

" Законът, който е импортиран за удължение на бюджета от тази година, замразява всички заплати, обществените заплащания, пенсии, всички помощи, които се дават и на бизнеса, което съгласно мен е безусловно безразсъдно, имайки поради инфлацията, насъбрана от момента на приемането му до 1 януари следващата година, когато би трябвало да влезе идващият бюджет ", разяснява още Василев.

Според него, в случай че няма постоянно държавно управление, този бюджет вероятно ще би трябвало да работи до 30 юни следващата година, защото " избори през март, ново държавно управление април ", до момента в който новият кабинет направи бюджет и бъде признат от Народното събрание - още месец и половина. " Мисля, че е безразсъдно бюджетът за тази година да се употребява до края на юни следващата година и да се замразят безусловно всички обществени заплащания ", акцентира някогашният финансов министър. " Ако това е концепцията на ГЕРБ и Движение за права и свободи, да отидат и да кажат на българските жители, че идващите 6 месеца би трябвало да се замразят всички обществени заплащания и заплати на равнищата от тази година ", изиска той.

По-рано през днешния ден пред медиите в Народното събрание служебният министър на финансите Росица Велкова разяснява, че според Закона за обществените финанси и спазвайки признатото законодателство, не би следвало да може да се вършат промени в плана за удължение на бюджета от тази година, каквато концепция стартира левицата.

" Това, което юристите ни споделят и служебният министър на финансите споделя, е, че няма по какъв начин в този закон, сред двете четения, да бъде увеличена минималната работна заплата, защото това не е закон за бюджета - в него има дати, които удължават периода на деяние на избрани ограничения от остарелия закон, само че нито един доход, нито един разход няма написани ", обясни Василев. И добави, че в този момент се предлага закон, който най-вероятно ще работи до юни следващата година, без да се усилва дефицитът. " Кое е правилно - че ще има огромен недостиг, както политически сили предизвестяват при опазване на настоящите заплащания, или, че този закон не може да работи до края на юни ", попита той.

Според него това, което в тази обстановка може да направи Народното събрание, е да одобри декларация, решение, каквото оферират от " Продължаваме Промяната ". " С него се задължава Министерският съвет (МС) да извърши Закона за обществените финанси. Законът и Конституцията ясно споделят, че Министерски съвет до 31 октомври е задължен да внесе проектобюджета за идната година ", акцентира Василев. " Правителството сега нарушава закона и Конституцията ", добави той. И посочи, че Политическа партия са внесли декларация в Народното събрание още на 1 ноември, откакто на 31 октомври не е бил импортиран закон за бюджета за идната година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР