Ако няма сериозен обрат в статистиката за последните три месеца

...
Ако няма сериозен обрат в статистиката за последните три месеца
Коментари Харесай

Еврозоната и Шенген не успяха да привлекат инвеститори в Хърватия

Ако няма сериозен поврат в статистиката за последните три месеца на предходната година, първата година в еврозоната и в Шенген би трябвало да покаже спад на директните задгранични вложения в Хърватия по отношение на миналата година. В този случай ще се покаже, че цялостното консолидиране на страната в Европа не е било решаващо за по-голям приток на непознати вложения.

За анализаторите това не е ненадейно. Всеки сериозен вложител взема поради цялостната икономическа, политическа и обществена картина на страната, когато взема решение за инвестиция.

Постепенно материализиране

Стойността на непознатите вложения през 2023 година ще стане известна през април. Последните налични данни на Хърватската национална банка за трите тримесечия на предходната година демонстрират, че директните задгранични вложения са достигнали 2,6 милиарда евро. Най-много от Австрия - 705 млн. евро, следвана от вложители от Холандия (571 млн. евро) и Германия с вложени 471 млн. евро.
 След 1 година в еврозоната - каква е междинната заплата в Хърватия и кои са най-добре платените специалности
След 1 година в еврозоната - каква е междинната заплата в Хърватия и кои са най-добре платените специалности

Най-високите заплати не престават да са в столицата Загреб

От началото на това десетилетие годишният размер на директните задгранични вложения в най-новата членка на еврозоната е доста по-висок, в сравнение с преди 10 години, написа. През 2022 година в Хърватия са вложени 3,4 милиарда евро, а през 2021 година са регистрирани рекордните 3,95 милиарда евро. Така страната се върна на равнището от 2007 и 2008 година Намалението на вложенията през първите девет месеца на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година отразява основно по-малките финансови вложения в бранша на финансовите услуги и по-малките инвестиции в недвижими парцели. Ръст на задграничните вложения обаче се регистрира в други действия, изключително в осведомителните услуги, енергетиката и търговията.

Очаква се по-дълбоката интеграция на Хърватия с основните стопански системи на еврозоната да ускори вътрешната конкурентоспособност, а по-нататъшното възстановяване на бизнес и капиталовия климат и вложенията в научноизследователска и развойна активност би трябвало да подтиква растежа на по-технологично интензивни действия и да притегли повече индустриални и експортно насочени вложения.

Благоприятното влияние на присъединението на Хърватия към еврозоната и Шенген върху притока на директни задгранични вложения заради укрепването на доверието на вложителите, намаляването на несигурността и като цяло усъвършенствания бизнес климат би трябвало да продължи да се материализира последователно, до момента в който интензивността на този резултат ще зависи от от степента, до която са отстранени другите спънки пред задграничните вложения.
 Четири месеца в еврозоната: Гуверньорът на централната банка на Хърватия разгласи кои артикули и услуги нарастнаха най-драстично
Четири месеца в еврозоната: Гуверньорът на централната банка на Хърватия разгласи кои артикули и услуги нарастнаха най-драстично

В изявление за Financial Times
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР