Ако няма паника и презаапасяване, пазарът на горива в момента

...
Ако няма паника и презаапасяване, пазарът на горива в момента
Коментари Харесай

Рибарски: Ако няма паника и презаапасяване, пазарът на горива в момента у нас е нормален

Ако няма суматоха и презаапасяване, пазарът на горива сега у нас е естествен, изясни народен представител.

" В момента пазарът на горива в България е естествен “, съобщи пред БНР  председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски. Днес комисията ще изслуша представители на Българската петролна и газова асоциация и ще бъдат заложени въпроси какви са запасите, чака ли се дефицит на пазара и какво се чака в идващите седмици като цени на горивата, изясни той.

" Зависимостта на България и на редица страни от района е огромна. Диверсификацията, която се стремим да реализираме от десетилетия, не съумяваме да я реализираме. Отново се чакат бързи, краткосрочни мерки, които е трябвало да бъдат взети преди най-малко 10 години “, разяснява Радослав Рибарски.

На този стадий не можем от през днешния ден за на следващия ден да се откажем от руските горива, акцентира той.

Резервите на " Лукойл “ са налични, увери ръководителят на енергийната комисия.

Стига да не се покачва внезапно търсенето и да не се всява суматоха, която да води до презапасяване с горива, добави Радослав Рибарски.

Той обърна внимание върху повсеместното запасяване с горива в Европа, което води до внезапното повишаване на цените и изрази вяра " щом се доближат сериозните минимуми, пазарът да се успокои “.

Рибарски дефинира евентуално замразяване на цените като " много радикална мярка “.

" Хранилището е на равнища, които са нормални за този интервал от годината. Ограничени са освобождаванията на количества природен газ от " Чирен “. При потребност се употребяват наличните количества от тръбите. Нагнетяването като развой би трябвало да стартира след средата или към края на март. Газ, който идва по договорите, подписани с Русия “, уточни още Радослав Рибарски в предаването " Преди всички “.

Относно обезщетенията за бизнеса той означи, че през втората половина на март те ще бъдат разисквани:

" Компенсациите, които работят все още и цените към края на февруари не доближиха тавана от 250 лв.. Последната седмица цените внезапно се повишават. Таванът може би този месец - от 250 лв. - ще бъде доближат и ще разискваме и тази тематика – дали този таван да бъда вдиган, обезщетенията по какъв начин да бъдат структурирани. Тези цени са непостижими за бизнеса и на нас това ни е известно. “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР