Ако няма ефективна съдебна система, е невъзможно да се изпълняват

...
Ако няма ефективна съдебна система, е невъзможно да се изпълняват
Коментари Харесай

Дидие Рейндерс: Налице е много ясен ангажимент за промяна на ситу...

Ако няма ефикасна правосъдна система, е невероятно да се извършват разпоредбите, които се вкарват на европейско равнище, предизвести еврокомисарят.

 

Промяната на законите е доста значима, но не е елементарно да се промени обстановката даже с ново законодателство, означи Рейндерс в предаването " Преди всички ".

 

Важно е да се уверим, че има следствие, сподели еврокомисарят във връзка убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

" Да се уверим, че има опция фактически да се проведе реално следствие от самостоятелни лица. "

За да се реализира тази цел, трябва да се трансформират доста неща в България, уточни Дидие Рейндерс. По думите му, най-важно е осъществяването и използването на промененото законодателство.

 

Най-важното е да се назначи основен прокурор, който е самостоятелен и да има отчетност на основния прокурор, сподели още комисарят по правораздаване.

Според Рейндерс е налице " много ясен ангажимент за смяна на обстановката в България ", само че " идната стъпка е той да бъде прилаган ". По думите му,  " има воля за смяна в институциите ".

 

Като посочи нуждата от  " добър асортимент " на членовете на Антикорупционната комисия, Дидие Рейндерс уточни:

" Ако няма самостоятелност, в случай че има интервенция и въздействие от разнообразни политически партии, ще е проблем за положителното действие на комисията. "

 

В паралел с Румъния и следствието на представители на висшия ешелон във властта Дидие Рейндерс съобщи, че в България липсват такива случаи, " има отчети на проверяващи публицисти, само че не се стига до правосъдна зала ".

" Когато се направи съпоставяне с други страни членки, това е доста значим детайл от мониторинга. Необходимо е да се стигне до края на процеса, не единствено да стартира следствие, само че да има и правосъдно дело. "

По тематиката със положението на медиите Рейндерс счита, че са нужни добър регулаторен орган за плурализма в медиите и повече бистрота за собствеността и финансирането им. Той регистрира " все по-голям риск, на който са изложени публицистите ". Делата-шамари са действителна наклонност освен в България, само че и в други страни членки, добави еврокомисарят по правораздаване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР