„Ако някой заслужава да получи този приз, то това със

...
„Ако някой заслужава да получи този приз, то това със
Коментари Харесай

Огромна чест: Петър Стойчев вече е част от "Залата на славата на плувците маратонци"

„ Ако някой заслужава да получи този приз, то това сигурно е Петър Стойчев. “ – по този начин разясняват от уеб страницата dailynews.openwaterswimming. включването на българина в " Залата на славата на плувните маратонци " .

В кариерата си роденият в Момчилград плувец е постигнал всичко: четирикратен участник е на oлимпийски игри, където се състезава на 400 метра и 1500 метра свободен жанр. Стойчев е и финалист на 10 км на Игрите през 2008 година и 2012 година, като финишира надлежно шести и осми.

Знаменосец е за България на олимпийските игри в Пекин през 2008 година

В кариерата си има две преплувания на Ламанша. Той в същото време е първият, минал дистанцията под 7 часа - 6 часа, 57 минути и 50 секунди. През 2009 година е определен и за №1 в света в най-мащабното гласоподаване на уеб страницата на Световната асоциация по плуване в открити води.

Стойчев победи на 25 км в открити води на международното шампионата по плувни спортове в Шанхай през 2011 година Освен този триумф роденият в Момчилград играч може да се похвали и с 3 бронзови оценки от шампионат на планетата.

Петър Стойчев е и 11-кратен притежател на Световната купа на FINA в интервала 2000 година - 2011 година Избран е за плувец на годината в открити води за 2009 година Световен рекордьор е и в плуването в ледени води. Печелил е именитото съревнование Traversée Internationale du lac St-Jean рекордните 11 пъти. В знак на самопризнание за този впечатляващ резултат е основана бира „ La Stoychev “.

През същата година печели златен орден в дисциплината 450 метра свободен жанр на международното зимно състезание по плуване в Тюмен, Русия. На шампионата чупи международния връх с време 5:25:39 ч. Приет е в „ Зала на международната плувна популярност “ в град Форт Лодърдейл Съединени американски щати.

От 13 март 2013 година до 29 май 2013 година Петър Стойчев е Министър на младежта и спорта в осемдесет и осмото държавно управление на Република България.

Българинът е и рекордьор в открити води за плувци на възраст 40-44 година, като плува над 12 часа на 6 януари 2017 година в 3-градусовите води в Бургхаузен, Германия.

За 11 поредни години е краен победител на Световните Гран При серии за плуване в открити води. Българинът е и победител 11 пъти на Охридския плувен маратон.

В кариерата си има над 60 победи от професионални плувни маратони. Почетен жител е на аржентинския град Виедма. Член е на Комисията на спортистите към FINA.

С удостояването си на член на „ Залата на славата на плувните маратонци “ Стойчев се трансформира в едвам 40-ия плувец, който е и по едно и също време член на „ Международната плувна зала на славата “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР