Ако някой твърди, че сигурността на България е гарантирана самостоятелно

...
Ако някой твърди, че сигурността на България е гарантирана самостоятелно
Коментари Харесай

Заков: Твърденията, че САЩ бавят доставката на F-16 заради теч към Русия са груба манипулация

„ Ако някой твърди, че сигурността на България е обезпечена независимо и с официално участие, основано на опортюнизъм - това е груба операция и вкарва българските жители в подвеждане. България е благонадежден съдружник в НАТО и който твърди противоположното споделя лъжи ”. Това се споделя в обява на министъра на защитата Драгомир Заков във Facebook във връзка изказвания, че Съединени американски щати задържат доставката на F-16 поради подозрения за теч на информация към Русия.

Подозренията се появиха след обява в Euractiv, основана на думите на двама някогашни български министри на защитата – Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев. Пред медията Шаламанов декларира, че бавенето на новите американски изтребители може да се дължи на неналичието на доверие в българските управляващи, които не са потвърдили, че могат надеждно да пазят тайните на НАТО.

 Той споделя, че имаме усложнения с процедурите за отбрана на класифицираната информация. Тагарев се съгласява с него и прибавя, че „ продължаваме да позволяваме съветски представители на МиГ в авиобаза Граф Игнатиево. Нуждаем се от 110% гаранция, че нито един руснак няма да стъпи повече там и че личният състав въз основата няма да пие водка с руснаци ”, споделя някогашният началник пред Euractiv.

„ Най-надеждната отбрана за сигурността, суверенитета и териториалната целокупност на страната е участието в НАТО и Европейски Съюз. Там, където постоянно можем да разчитаме на нашите съдружници и сътрудници ”, дава отговор посредством профила си военния министър Заков.

По думите му 63% поддържат България да бъде част от НАТО и Европейски Съюз, а поддръжката за участие в Алианса е на рекордно високо равнище.

„ Благодарни сме на Нидерландия за помощта за защита на въздушното пространство ”, показва още военният министър.

„ Два пъти Конгресът в Съединени американски щати гласоподава България да получи F-16, т.е. България е благонадежден съдружник и стратегически сътрудник, включително при опазването на класифицирана информация ”, отвърна министърът на защитата.   

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР