Ако някой по света случайно се вълнува какво е времето

...
Ако някой по света случайно се вълнува какво е времето
Коментари Харесай

Космически апарат вече ни показва какво е времето на Марс

Ако някой по света инцидентно се вълнува какво е времето на Марс, единствено няколко клика с мишката го разделят от тази информация, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.
Космическият уред "ИнСайт " (InSight ) на НАСА дава всекидневни климатични отчети, които по-късно се разгласяват онлайн, оповестяват от Лабораторията за реактивно придвижване в Пасадена, Калифорния.
Според предоставените от "ИнСайт " данни в неделя оптималната температура на Червената планета е била минус 17 градуса Целзий, а минималната - минус 95 градуса Целзий. За съпоставяне - в същия ден най-ниската температура в Съединени американски щати, измерена в Тейлър Парк, щата Колорадо, е била минус 3 градуса Целзий.
"Сведенията за времето на Марс дават чувството за посещаване на непознат свят ", споделя Дон Банфийлд от университета "Корнел ".
За учените е значимо да са в течение с марсианското време, с цел да могат наблюдават работата на сеизмометъра, подложен от апарата на Червената планета.
Космическият уред "ИнСайт " на НАСА кацна на Марс през ноември предходната година. Очаква се задачата му да продължи най-малко две години. На към 550 километра от "ИнСайт " се намира марсоходът "Кюриосити ", който също събира климатични данни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР