Ако някой е смятал, че с трите кабинета Борисов с

...
Ако някой е смятал, че с трите кабинета Борисов с
Коментари Харесай

9-месечно ротационно здравеопазване

Ако някой е считал, че с трите кабинета " Борисов " с осем министри на опазването на здравето сривът в системата е спрял, бъркал е. ГЕРБ някак си " сполучливо " съумя да провали следващия здравен министър, въпреки той да е не-коалиционния сътрудник.
От друга страна, при неналичието на дълготрайна стратегия за развиването на бранша, не може да се реализира нищо съществено, даже за цялостен 4-годишен мандат (за последните 24 години нито един здравен министър не е изкарал цялостен мандат-б.а.), камо ли за 9-месечен ротационен.
Със съществени поръчки влезе в кабинета си на пл. " Неделя ", 5 при започване на юни 2023 година дългогодишният специалист проф. Христо Хинков. В началото на мандата си той показа пред парламентарната Комисия по опазване на здравето някои от целите си.

Мораториум за откриване на нови лечебни заведения

до одобряване на нова Национална здравна карта, бе един от тях. " Това роене на лечебните заведения води до две неща: понижаване на качеството и най-важното – доплащане, защото себестойността на идентични клинични пътеки остава същата ", споделя Хинков.
Но концепцията не се реализира!
Защото депутатите на ГЕРБ и Движение за права и свободи неодобряваха смяната в проектозакона за бюджета на НЗОК за 2024 година
Най-парадоксален е аргументът, бележит от ръководителя на парламентарната Комисия по опазване на здравето и финален здравен министър от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, че не било правилно да да се вършат законодателни промени през преходни и заключителни разпореждания. Очевидно е забравено, че ГЕРБ, до момента в който бяха на власт, непрестанно правеха тъкмо такива промени. Само един образец: в края на 2018 година точно ръководещите от ГЕРБ през преходните и заключителни разпореждания на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 година направиха промени в 17 други закона! Подобен мораториум се пробваха (ей по този начин - за прахуляк в очите!) да вкарат от ГЕРБ за 2018 година, само че тогавашната председателка на здравната комисия Даниела Дариткова съвсем проплака  от парламентарната естрада, че не знае какво да изясни на гласоподавателите си, тъй като била им дала обещание инвазивна кардиология в Смолян. Сега пък проф. Ангелов " изясни " по какъв начин му се били обаждали от лечебни заведения, че такова ограничаване щяло да попречи да се разкриват нови действия в общински лечебни заведения и хората трябвало да се лекуват в други градове. Но някак си инцидентно Ангелов пропусна да каже, че голямата част от поръчки за нови лечебни заведения и нови действия в съществуващи лечебни заведения в действителност идват от огромните градове. Все отново е непредвидена грижата за хората от дребните обитаеми места, откакто по време на ръководството си ГЕРБ затвори над 15 лечебни заведения в дребни обитаеми места.
Така че опитите за ембарго на сключването на нови контракти с НЗОК се провалиха и преди, и в този момент. И все от ГЕРБ. Или най-вече от ГЕРБ.

Под напън несменени болнични шефове

През януари Министерство на здравеопазването разгласи състезания за промяна на управлението на над 10 основни лечебни заведения в страната поради приключване на мандатите им през март и по-късно. Няколко дни по-късно те бяха спрени. Седмици по-късно Хинков искрено съобщи, че е спрял състезанията под напън. " Повечето шефове на държавни лечебни заведения са неслучайни хора, аз съм спирал състезания за назначението на нови под напън – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно желаят идващият министър с различен мандат и с други благоприятни условия да организира тези състезания ", сподели Хинков през БТВ. А министър председателят Николай Денков някак си хлъзгаво изясни пред публицисти, че щом Хинков е споделил, че след ротацията си отива, в реда на нещата е новият министър да организира състезанията.
За историите към " Пирогов " единствено ще напомним с какво озлобление ГЕРБ скочиха в отбрана на шефа Валентин Димитров и демонстрираха, че са подготвени даже да " разглобят " властта. " Министърът на опазването на здравето Христо Хинков не се оправя и след ротацията няма да е министър ", предопредели при започване на декември някогашният здравен министър проф. Костадин Ангелов. Той явно отново не помни, че планът за незабавната помощ стартира, трябваше да се реализира и не се случи по време на кабинетите " Борисов ".
Най-големият проблем в опазването на здравето са

многото политически назначения

разяснява самият Хинков. Твърдо е решението ми да не остана в държавното управление след ротацията, безапелационен бе той.
Как да остане, като де факто не получи никаква политическа поддръжка за съвсем нито едно от начинанията си?

Несвършеното

Хинков като че ли по-скоро искаше да се промени философията на Здравната карта, защото досегашните са учредени на неразбираем принцип какъв брой контракта може да бъдат подписани с реализатори на здравна помощ в даден район, защото са учредени на брой кревати, а не на юридически лица.
Не се реализира.
Няма промяна в психиатричаната помощ.
Не е построен протонен център.
Нова Национална здравна карта няма.
" В моите персонални цели е

казусът с доплащането на пациентите

към общите разноски за опазване на здравето, което е повишено заплашително доста. Ние сме някъде към 45% спрямо други страни от Европейски Съюз, където процентите са сред 15 и 20%, и това е в действителност стратегическа цел, която би трябвало да реализираме, тъй като касае всички жители на Република България... На първо място, би трябвало да изсветлим този въпрос, би трябвало да сложим ясни критерии и по-късно към този момент да се борим против тези рисково високи равнища на доплащане ", споделя пред парламентарната комисия на 22 юни новият здравен министър.
Доплащането от пациентите остава непроменено, а задължението - несбъднат. Ако беше почнал осъществяването му, вероятно щеше да засегне извънредно доста и скъпи ползи.

Трансплантациите

Хинков съобщи, че желае да възвърне самостоятелността на Агенцията по трансплантация, която през 2019 година мина под шапката на Изпълнителна организация " Медицински контрол ".
Не бяха подхванати никакви стъпки в тази посока!

Частните лечебни заведения - без търг

Не е загадка, че от ГЕРБ години наред са подкрепяли актуалното състояние - частните лечебни заведения да не организират търгове за медикаменти и медицински произведения, макар че като държавните и общинските употребяват публични пари.

Недостигът на медикаменти

не е преодолян. Да не забравяме, че недостиг на разнообразни медикаменти има и в Европа, и в Съединени американски щати. Но у нас е друго. С този наследствен проблем трябваше за 9 месеца да се пребори екипът на Министерство на здравеопазването. Опити имаше, само че се оказаха безплодни.
Дали не бяха саботирани, е обособен въпрос.
На 22 юни пред здравната комисия новият министър споделя: " Приемане на ЗИД на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина по отношение на ограничения за контролиране на дефицита на лекарствени артикули, нови правила за сформиране на Списъка на неразрешените за експорт лекарствени артикули, предписвани антибиотици с електронно наставление, надзор върху придвижването на лекарствените артикули, ускорение на вноса на дефицитни артикули, възстановяване на системите с данни за наличност на артикули в мрежата за разпространяване ".
Въпреки това, през есента настъпи следващата рецесия с инсулини. Необичайното в нея беше, че ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски взе отношение, като настоя здравният министър неотложно да издаде заповед за краткотрайно прекъсване на износа на животоподдържащите медикаменти.
От началото на ноември досега министерската заповед за възбрана на износа е удължена два пъти. Въпреки това, седмица-10 дни преди края на заповедта, гръмва скандал с дефицита на медикамента. Странна честота, нали? При следващия скандал за дефицит на инсулини в края на февруари Пеевски още веднъж интензивно се намеси, като прикани Министерство на вътрешните работи, ДАНС и основния прокурор да проверяват дефицита на инсулин.
Защо министерските заповеди за възбрана на износа не взеха решение казуса с лекарствения недостиг?
Защо инсулини има по складовете, само че постоянно не се намират в аптеките, а болните алармират за дефицит?
Дали някой има интерес от периодическите неналичия?

Правителственият доклад

Стъпка към понижаване на доплащането от пациентите, регистрира на 8 март държавното управление, визирайки бъдещото желание на Надзорния съвет на НЗОК да бъде нараснала реимбурсацията на медикаменти за сърдечносъдови болести на 100%. Подробности по това желание към момента няма, въпреки по думите на шефа на публичния фонд това би засегнало към 600 хиляди души. Но сега не е ясно дали предлагането ще бъде признато.
Правителството регистрира и растеж на заплатите на работещите в бранша.
Кабинетът " Денков " регистрира въвеждането на е-рецепти за антибиотици и противодиабетни медикаменти, е-извинителните бележки за учениците.
По време на доклада по-скоро се чуха бъдещи цели.
Премиерът регистрира закъснение в плана за Националната детска болница и уточни, че е направен нов график, който, по думите му, сега се съблюдава без забавяния.
" Другият огромен приоритет, който Министерство на здравеопазването си слага, е рационализиране на трансплантационния модел в страната. Тази година сме рекордьори в донорски обстановки и трансплантации “, съобщи министър Хинков. (Справка на ДУМА в уеб страницата на ИАМН демонстрира, че от 1 януари до 5 февруари в страната са осъществени общо шест органни трансплантации, а през цялата 2023 година - 30).
Иначе, отвън формалния доклад на 8 март, от отговор на здравния министър на депутатски въпрос излиза наяве, че за 9 месеца на членовете на управлението и съветниците на министъра в Министерство на здравеопазването са изплатени общо 75 562 лева за в допълнение материално стимулиране. От Министерство на здравеопазването разясниха в своя позиция, че размерът на ДМС се дефинира по вътрешни правила за заплатите на чиновниците, одобрени през 2019 година, съгласно които те са пропорционални
и в случай че има разлика в сумите през другите интервали, тя се дължи на индексирането на заплатите.

Започнато

Изработи се Национална аптечна карта. Но не е ясно каква е изгодата от нея и по какъв начин посредством нея ще бъде преодоляно неравномерното систематизиране на аптеки в страната. Все отново Министерство на здравеопазването предлага вендинг машини за медикаменти да са и независими, а не както е сега да са част от аптека или дрогерия.
Започна построяването на системата за въздушна незабавна помощ.
Първи по-сериозни стъпки към разширение на профилактиката, опит да се подчертава на извънболничната помощ.

Полу-електронни предписания

Министерство на здравеопазването се принуди да отстъпи пред съсловните организации и даде гратисен интервал до 1 април 2024 година за изписване на антибиотици и на хартиена, и на електронна рецепта. Това се наложи поради механически проблеми, заради което пациентите не получаваха или да получаваха със забавяне предписаните им лекарства.
Проблеми имаше и с електронните медицински бележки на учениците.

Оценката и упованията на публицистите

Facebook групата " Здравни публицисти ", която към този момент е на 10 години, организира своя анкета в навечерието на ротацията. Въпросите бяха изпратени на отраслови публицисти от към 20 национални и профилирани медии, от които дадоха отговор 17 кореспонденти. Здравната политика за последните 9 месеца получи междинен (3)!  
По време на мандата на проф. Христо Хинков не са подхванати никакви съществени ограничения за промени в системата, считат 81% от публицистите, отразяващи от години опазването на здравето.
Доста скептични са отговорите на въпроса: " Какво очаквате от новия здравен министър? "
" Да помечтаем. Да респектира всички в системата с подготвеност и неотстъпчивост, да не " кляка " пред лобита. Да не разрешава Комисията по опазването на здравето да му изземва функционалностите с аргумента " административен вакуум ". Други чакат същински политики и съответни дейности за понижаване на доплащането, инвестиции в възстановяване на качеството на здравната помощ, както обвързване на заплащането с качество и комплексност на услугите.
Очевидно в областта на фантазиите остава и пожеланието отсега нататък за няма политически назначения.  

Първият медицински хеликоптер за незабавна помощ по въздух кацна на площадката в авиобазата на гранична полиция в квартал " Враждебна "

ИНФОГРАМИТЕ СА ОТ АНКЕТАТА СРЕД ЗДРАВНИ ЖУРНАЛИСТИ на тематика:
Изпълниха ли здравните управляващи обещанията си > 47,1% от здравните публицисти пишат тройка на работата на Министерство на здравеопазването през последните 9 месеца
43,8% от отрасловите публицисти писаха тройка на НЗОК
Близо 19% писаха двойка на парламентарната Комисия по опазване на здравето, а половината - тройка
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР