Ако някой досега е изпитвал съмнения дали наистина лидерът на

...
Ако някой досега е изпитвал съмнения дали наистина лидерът на
Коментари Харесай

Пра'им се на луд

Ако някой до момента е изпитвал подозрения дали в действителност водачът на ГЕРБ Бойко Борисов самичък си избира (по едноименния запис) основните прокурори, то от понеделник насам място за сходни разсъждения няма. С отхвърли на Иван Гешев да подаде оставка като началник на обвиняването и отприщените по-късно събития всичко наподобява ясно: ГЕРБ в тясна колаборация с Движение за права и свободи упражняват въздействие върху прокуратурата. И то такова въздействие, което в случай че бъде оттеглено, се пояснява като " изменничество ". От друга страна, прокуратурата се отблагодарява на политическите си благодетели, като не ги проверява, а делата против тях - държи на трупчета.Потвърждението на тези констатации се съдържа в думите на основния прокурор Иван Гешев и неговия заместител Борислав Сарафов, които разпалиха мафиотска омраза между тях. От напоителните им конференции при започване на седмицата стана ясно, че политически партии оферират държавни постове като " отплата " за възможна оставка на основния прокурор, че следствие, обвързвано с Бойко Борисов, е обещано на съученик на Гешев, който го държи на трупчета и му рапортува неофициално, в случай че има придвижване по делото. Това обаче не е всичко - състоялият се внезапно като опозиционер на Гешев Борислав Сарафов е упорствал още веднъж неофициално следствието да бъде завършено бързо и апропо, до момента в който тече разпрата по върха на прокуратурата.

Ако някой до момента е изпитвал подозрения дали в действителност водачът на ГЕРБ Бойко Борисов самичък си избира (по едноименния запис) основните прокурори, то от понеделник насам място за сходни разсъждения няма. С отхвърли на Иван Гешев да подаде оставка като началник на обвиняването и отприщените по-късно събития всичко наподобява ясно: ГЕРБ в тясна колаборация с Движение за права и свободи упражняват въздействие върху прокуратурата. И то такова въздействие, което в случай че бъде оттеглено, се пояснява като " изменничество ". От друга страна, прокуратурата се отблагодарява на политическите си благодетели, като не ги проверява, а делата против тях - държи на трупчета.

Потвърждението на тези констатации се съдържа в думите на основния прокурор Иван Гешев и неговия заместител Борислав Сарафов, които разпалиха мафиотска омраза между тях. От напоителните им конференции при започване на седмицата стана ясно, че политически партии оферират държавни постове като " отплата " за възможна оставка на основния прокурор, че следствие, обвързвано с Бойко Борисов, е обещано на съученик на Гешев, който го държи на трупчета и му рапортува неофициално, в случай че има придвижване по делото. Това обаче не е всичко - състоялият се внезапно като опозиционер на Гешев Борислав Сарафов е упорствал още веднъж неофициално следствието да бъде завършено бързо и апропо, до момента в който тече разпрата по върха на прокуратурата.

Всъщност в тези събития няма нова информация. Единствената вест е, че те потвърдиха обществено от дълго време известни обстоятелства, верифицираха публичната загадка за политическо-прокурорската обязаност. И в последна сметка подпечатаха извода на юрист Даниел Доковска, че " мафията е мощна не тъй като страната е слаба, а тъй като държавната власт взе участие в нея ".

Фактите са от дълго време известни. Голяма част от медиите отказваха да ги видят или ги отразяваха частично и в никакъв случай не потърсиха връзките сред тях. Може би обяснението за това е същото като за обвързаността сред политическа и правосъдна власт. И сигурно е от дълго време прието от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който при започване на 2014 година в изявление за Mediapool изрази възхищението си към тогавашния водач (сега почетен) на Движение за права и свободи: " Ахмед Доган пръв осъзна, че в случай че има медийна империя и надзор върху правосъдната власт, може да ръководи, и по тази причина най-дълго ръководи България ", сподели Борисов.
Реклама " Ти си го избра "
Всъщност водачът на ГЕРБ в никакъв случай не е успявал да скрие някои от най-скандалните връзки сред него и прокуратурата. Така някогашният министър председател не отхвърли истинността на записа, в който ексградският прокурор на София Николай Кокинов, молейки го да му спомага за предопределение, му споделя по адрес на Сотир Цацаров: " Ти си го избра. "

А че Борисов си е избрал Цацаров, беше ясно и без записа. Публичните обстоятелства са изобилни, само че най-показателно беше, че още от началото на 2012 година (10 месеца преди гласуването във ВСС) няколко медии оповестиха, че Цацаров ще оглави прокуратурата. В месеците преди да бъде гласуван от правосъдния съвет, ръководителят по това време на пловдивския областен съд призна за положителните си връзки с изпълнителната власт. Оказа се, че като арбитър Цацаров е награждаван два пъти от Министерство на вътрешните работи - един път с револвер, а втория път с почетно отличие. Първият път е през 2004 година, когато основен секретар на Министерство на вътрешните работи е Бойко Борисов, а вторият е път през 2011 година, когато Борисов е министър председател, а вътрешен министър е заместникът му Цветан Цветанов.

Нещо повече - през 2012 година Борисов и Цветанов обществено оповестиха, че избират Сотир Цацаров да бъде определен за основен прокурор. Цветан Цветанов роди и етикета " постоянния арбитър " в едно от изказванията си в поддръжка на тогавашния основен прокурор.

По-малко от месец след встъпването си в служба Цацаров се отблагодари за първи път на Бойко Борисов. Той изрично отхвърли прокуратурата да се занимава с така наречен разработка " Буда ", на която уеб сайтът " Биволъ " отдели серия изявления. Те отразяваха предишното на Бойко Борисов като помощник на ЦСБОП, представляващ " действен интерес " за службата през 90-те години.
Реклама
Последва промяна на властта. През 2013 година Борисов подаде оставка, а идващият кабинет беше този на Пламен Орешарски - сглобка сред Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.
Директива за птиците - 10 или " държавно дружество "
Още преди формалното му встъпване в служба държавното обвиняване се засилва против върховете в досегашната ръководеща партия. Възобновени бяха инспекциите по емблематичните случаи " Ало, Ваньо " и " Чакъра ". И по двата съществена цел беше Борисов. В първия - поради записа, в който нареждаше на починалия началник на митниците Ваньо Танов да спре инспекция в пивоварна, а във втория - поради ръководената от него акция по залавянето на Тодор Димов-Чакъра, който през 2003 година беше обстрелян и погубен с гранатомети. Междувременно задържан беше и тогавашният началник на закритата след това комисия за противопоставяне на спора на ползи Филип Златанов.

Цацаровата прокуратура направи обществени извадки от бележник на арестувания, от които се разбираше, че той е получавал нареждания " кого да удари и кого да оправи ", а схемата водеше до букви, съвпадащи с тези на премиера и вътрешния му министър - ББ и ЦЦ. Малко преди Делян Пеевски да бъде излъчен за началник на ДАНС от новото ръководещо болшинство, прокуратурата скри други букви от бележника на Златанов - Директива за птиците.

Това Директива за птиците породи въпроси дали не крият името на Делян Пеевски, само че буквите по-късно се оказаха поправени в тефтерчето на " 10 ". Години по-късно въпросното ноу-хау беше употребено и от сегашния основен прокурор, който разчете буквите Директива за птиците в делото КТБ като " държавно дружество ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР