Ако някой айляк човек реши да проучи що е то

...
Ако някой айляк човек реши да проучи що е то
Коментари Харесай

Как да увеличим пенсиите? Лесно - като вземем от депутатите!

Ако някой айляк човек реши да изследва що е то парадокс, е добре да се запознае с българската пенсионна система. Числата ще го омагьосат, както и логиката, по която до през вчерашния ден състоятелен чиновник се разсънва с 350, може даже цели 370 лв. пенсия.

Според някои, прочее, системата никак не е неприятна, само че наслагванията във времето, одобряваните промени, нестабилният пазар на труда и пословичната българска почтеност са я трансформирали в пачуърк.

Там, зад кръпките, живеят нашите майки и татковци.

Затова тази тематика е повече от значима.

Дебатите по бюджета на ДОО в Народното събрание демонстрираха доста неща, като най-същественото от тях е неналичието на каквато и да било подготвеност на последната партида депутати по бюджетни въпроси. Липса на минимална финансова просветеност. И цялостно неявяване на отговорност. За политическа просвета и поведенчески стандарти въобще не става дума.

Ако има някакво политико-културно дъно, тази годишна продукция политици е като издълбана отдолу под него, щом Ментата звучи като исполин на мисълта.

Вместо да заловен лист и молив или пък да поцъкат на телефона, с цел да сметнат дали две и две може да прави пет, те оповестиха това пет за висшо постижение на своя умствен напор. Разбира се, откакто се дърляха часове наред като дечица в градината. Малко по-късно въпреки всичко видяха, че две и две, откъдето и да го погледнеш, прави четири. И в този момент пък се задърляха кой носи отговорност за това пусто четири.

Пояснявам: При разискването на въпросите с надбавките и с преизчисляването на пенсиите се получи х Депутатите одобриха и предлагането на ГЕРБ за 100 лв. пенсионерска надбавка, и предлагането на Движение за права и свободи за 120 лв..

Не че няма експерти по тези въпроси, в противен случай - има, само че никой не ги пита, тъй като по този начин ще признае, че има недостиг на експертност. Затова на депутатите им наподобява по-приемливо да гласоподават два противоречащи си текста в границите на час, в сравнение с да се допитат хората, занимавали се с пенсиите през годините.

Има редица способи да се поправят нещата по този начин, че парите за възрастните хора да бъдат в по-нормален размер. Бюджетарите чудесно ги знаят, само че когато липсва политическа воля, няма по какъв начин да стане.

Именно затова през трите мандата на ГЕРБ измъчените баби и дядовци стискаха зъби и най-после се зарадваха на прословутите 50 лв.. Оказа се, че могат да бъдат и 100, че и повече.

Също по този начин се оказа, че в случай че бъдат повече, ще има недостиг и той ще сътвори още по-кофти среда за младите, които бързичко ще се доизнесат в чужбина.
 Хаосът с пенсиите продължава: Депутатите отложиха окончателното решение Хаосът с пенсиите продължава: Депутатите отложиха окончателното решение
Час откакто Народното събрание възобнови разискванията по въпроса за пенсиите, пленарното съвещание беше прекъснато. Предстои изключително заседа...

Та драгите смехурковци в Народното събрание се озоваха в обстановката на онази комична стрина, дето викаше: " Кой ще ни даде парииии? ".

Всъщност, доста е елементарно. Дайте този бюджет да го преразчертаем.

Нека в границите на една година депутатите да живеят с парите, отредени за един пенсионер. По същите правила - съгласно осигурителния си приход за съответните години.

Доброволци ще им провеждат топла кухня за през зимата - към този момент познавам един подобен.

Лекарствата или одобряваните от тях вещества, в случай че не им стигат парите, се свеждат до аспирин и ракийка.
 Окончателно: От 1 октомври се усилва минималната пенсия Окончателно: От 1 октомври се усилва минималната пенсия
Минималната пенсия се усилва от 1 октомври на 370 лева Това гласоподаваха дефинитивно депутатите на второ четене при приемане на бюджета...

Лимузините се дават на дедо Пешо и баба Ганка да се повозят малко из прелестната родина, преди да са гушнали босилека. С най-малък разход на гориво и с нулево НСО.

Сметнахте ли при тези параметри какъв брой ще коства Народното събрание и какъв брой остава? Е те това, дето остава, се разделя на калпак измежду родното пенсионерство. Все отново депутатите са единствено 240, пък харчът им е като за 5 милиона пенсионери. Така споделя един, дето умее да счита.

Вярвам, че рационалните политици ще ме поддържат. И че в случай че нещата не се трансформират, ще имаме първото в света пенсионерско въстание.

 

Автор: Евелина Гечева

Още от АКТУАЛНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР