Ако някого у дома го заболи гръб или кръст, 6-годишната

...
Ако някого у дома го заболи гръб или кръст, 6-годишната
Коментари Харесай

Срещу нахалния вирус - с лек по бабина рецепта СНИМКИ

Ако някого вкъщи го заболи тил или кръст, 6-годишната Ана-Мария към този момент знае по какъв начин да му направи домакински мас. Трябват единствено 2 супени лъжици мехлем, 40 капки прополис и 5-6 капки от чаено дърво, научи първокласничката от ЧСУ „ Дружба “, като се включи през днешния ден в работилничка за майсторене на медикаменти по бабини предписания в старинната аптека „ Хипократ “.



Заниманията в сенчестото й дворче са част от програмата за Празниците на детето в Стария град.

Преди да опитва по какъв начин се сместват съставките с дървена бъркалка, Ана-Мария възнамерявала да стане програмист. Сега обаче е склонна да направи завой към фармацията.

За да си аптекар, би трябвало тъкмо око, точна ръка и огромно самообладание, изясни на децата Таня Йорданова, екскурзовод в ОИ „ Старинен Пловдив “. В аптека „ Хипократ “ постоянно влизат малчугани да прегледат по какъв начин в предишното са се правели хапчетата, да видят дребните везни и системата за филтрация, да вдъхнат ароматите на розмарин, мента, черен и бял оман, слабонога, хвойна, мушкато и алое в градинката с лечебни растения в двора.



За работилничките през уикенда избрахме предписания от архива, за които не се употребяват режещи предмети и не е нужно разтопяване на котлон, изясни Таня Йорданова. Разказа на хлапетата, че свинската мехлем се употребява външно и вътрешно, а прополисът е антибиотикът на пчелите – съставлява смолисто вещество, което те си създават за хигиенизиране на кошера. Много оказва помощ и при възпалено гърло, и против този нагъл ковид, изясни екскурзоводът. Редовно си пръска смес, в случай че я приболят сливиците.



Георги, Хриси и Дани за нула време измайсториха по една доза от мехлема за плексит.

А който отиде на следващия ден, ще може да опитва друга рецепта – за кремче за открити рани, ужилване и изгаряне. То пък се подготвя от 3 листа на алое вера, които се киснат едно денонощие във вода, с цел да се отдели съставката анонин. После се махат шиповете и се белят. Остава гел, който се смесва с по една лъжица лимон и масло от пшеничен зародиш.

Едно вещество може да помогне, единствено в случай че е в несъмнено количество. Ако не се съблюдава рецептата, има риск или да е неефикасно, или да навреди, научиха още децата. Историкът Владимир Балчев им описа и сподели по какъв начин в предишното медикаментите са се правели на ръка в специфични матрици за хапчета, не като в този момент – електронно, точно и автоматизирано в огромните фабрики.



На потегляне хлапетата получиха повеля постоянно да гледат етикета и да изхвърлят всички шишенца вкъщи, в случай че на тях не написа какво е наличието.

Празниците за децата в Стария град не престават на 1 юни с огромен детски концерт „ Римският стадион посреща Алиса от страната на джаза “.

На 2 юни има още един – на гениите от школата по изкуства към НЧ „ П. Р. Славейков-1908 “, само че той ще е в Балабановата къща.

На 3 юни Феята на думите показва „ Разказвачът на приказки “ с Павлина Николова в Къща „ Хиндлиян “.



Следващия уикенд също има богата стратегия в Стария град – с арт работилнички навън, които всяка година прави сдружението „ Духовно огледало “, демонстрации на ръчно разработване на стъкло и украшения с Иван и Снежана Станеви и акция „ Оцвети Старинен Пловдив “. Ще има и „ Училище по магия чудо “ с илюзиониста Боби шоу и другари – на площадчето пред храма „ Св. Константин и Елена “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР