Ако някога сте стъпвали под душа след цял ден, прекаран

Ако някога сте стъпвали под душа след цял ден, прекаран ...

Как помага ябълковият оцет при слънчево изгаряне?


Ако някога сте стъпвали под душа след цял ден, прекаран на плажа, сте запознати с познатото ужилване от слънчево изгаряне, което усещате с първото пускане на душа. Най-вероятно знаете и какво значи да търсите под дърво и камък решение на проблема, тъй като онзи крем, който ви е казано да оставите в хладилника, не помага.

В крайна сметка слънчевите изгаряния са болезнени и ще направите всичко възможно да се отървете от тях, нали? Но чували ли сте някога, че ябълковият оцет помага в тази ситуация? Продуктът е на радара на уелнес тенденциите от доста време като понякога е описван като лечител на всички проблеми, а друг път е определян за тотално безполезен.

Привържениците на ябълковия оцет твърдят, че това е здравословен еликсир, който може да помогне за всичко – от обикновена настинка до подуване на корема и за отслабване. Но какво ще кажете за предполагаемите ползи за кожата, особено когато става въпрос за слънчеви изгаряния? Доказано е, че помага срещу мазна кожа и дори може да намали синините, така че ябълковият оцет като противоотрова за прясно слънчево изгаряне може да има смисъл.

„Логиката зад това твърдение е, че киселината служи като антисептик и противовъзпалително средство“, казва дерматологът д-р Ранела Хирш пред Women`s Health. Това ни навежда на мисълта, че всъщност ябълковият оцет може и да се превърне в следващия ни най-добър приятел след плажа, но ето какво трябва да знаем за него.

Какво става с кожата при изгаряне?

Преди да навлезем в подробности за способностите на ябълковия оцет, нека да разберем какво всъщност означава слънчево изгаряне и какво се случва с кожата ни по това време. „Слънцето е токсично за кожата. Изгарянето всъщност убива здрави епидермални клетки“, казва дерматологът д-р Мона Гохара пред Women`s Health. Тези клетки се наричат „изгорени от слънцето“ и водят до зачервяване, болка, подуване и образуване на мехури.

Но въпреки че всички тези характеристики звучат като истинско изгаряне, което може да получите при докосване на нещо горещо, слънчевото изгаряне технически не е това. То е зачервяване, което се причинява от ултравиолетовото лъчение, поради което може да получите слънчево изгаряне дори и при студено време.

Дали ябълковият оцет помага?

Помните ли какво каза д-р Хирш по-рано? Има причина, поради която ябълковият оцет може да се смята като лечител на всичко. „Той става все по-популярен за лечение на слънчеви изгаряния поради своя антибактериален и охлаждащ ефект“, казва дерматологът д-р Мелиса Левин. Много от феновете на оцета казват, че той помага при кожни проблеми, когато го прилагате директно или когато е част от друг продукт за грижа за кожата.

„Ябълковият оцет е полезен за различни кожни заболявания, тъй като помага за успокояване на възпалението и има антисептични свойства“, казва д-р Джошуа Цайхнер. Той има киселинно pH, поради което се използва като естествен тоник за кожата. Нещо повече, оцетът е с високо съдържание на пектин – вид разтворими фибри, намиращи се в ябълките – което може потенциално да подобри кожната бариера и да намали възпалението.

Но ето една неприятна новина – подпухналостта, предизвикана от слънчевото изгаряне, не реагира толкова добре на ябълковия оцет. Той е богат на ябълчена киселина, която е прекрасна, ако искате да се ексфолирате. Но както можете да си представите, тази съставка няма да е толкова добра за най-горния слой на вече повредена, изгорена от слънцето кожа.

„Ябълковият оцет може да бъде полезен при лечение на състояния като пърхот, но не го препоръчвам при слънчеви изгаряния“, казва д-р Цайхнер. Според него, продуктът само ще влоши изгарянето, причинявайки сериозно раздразнение или дори химически изгаряния.

Вижте още как помага ябълковия оцет срещу изгаряне в

Източник:
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg