Ако някога сте се опитвали да продадете автомобила си, знаете,

...
Ако някога сте се опитвали да продадете автомобила си, знаете,
Коментари Харесай

Цветът на колата влияе на стойността при препродажба много повече, отколкото си мислите

Ако в миналото сте се опитвали да продадете автомобила си, знаете, че има няколко фактора, които могат да повлияят на сумата, която ще получите за него. Докато някои от тях са много явни, като пробег или изхабяване, един фактор, за който може да не се замислите, е цветът на боята на автомобила. Проучванията на iSeeCars, компания за търсене и изследване на коли, учредени на данни, демонстрират безапелационно, че цветът на вашия автомобил може да усили или понижи цената му при препродажба спрямо други коли със същата марка, година и модел.

В някои случаи има даже 5000 $ разлика. 

Използвайки данни за цените, събрани през последната година от над 1.3 милиона тригодишни използвани автомобила, последното изследване на компанията акцентира кои цветове нормално се продават за повече пари. 

Цветът на автомобила е измежду главните съображения, откакто купувачите са взели решение за марката и модела. 

Изпълнителният анализатор на iSeeCars Карл Брауер

В миналогодишния отчет се стигна до заключението, че жълтото, оранжевото и лилавото са трите най-хубави цвята, в този ред, за възстановяване на препродажбената стойност на използван автомобил. Въпреки това, според от това дали автомобилът е седан, SUV, миниван, камион или купе, тези най-хубави цветове могат да се разграничават. 

Също, тъкмо както при трендовете и усетите, желанията на хората са склонни да се трансформират с течение на времето. Последният отчет на iSeeCars демонстрира някои разлики спрямо предходната година на най-хубавия и най-лошия избор на цвят за избрани типове транспортни средства. Има обаче и една огромна аналогия.

Жълтото е превъзходен избор на цвят за коли

Както в отчетите за 2022 година, по този начин и за 2023 година, жълтите коли демонстрират най-нисък размер на обезценяване на цената им след три години. Тазгодишният отчет откри, че жълтите коли губят 13.5% от цената си (средно 6588 долара) спрямо общата междинна амортизация от 22.5% на всички тригодишни коли (9674 долара). Това е разлика от над 3 000 $, които притежателите на коли могат да завоюват от продажбата на използваните си коли. Освен че е най-хубавият цвят за междинна стойност на препродажба за всички коли, той оглавява листата и за характерни типове транспортни средства, в това число купета, кабриолети и SUV.

Интересно е, че високата стойност на препродажба на жълтия цвят може да има по-малко общо с това какъв брой естетически прелестен е цветът и повече да се дължи на търсенето и предлагането.

Жълтите коли не престават да съставляват най-голямото противоречие сред броя на създадените коли и броя на хората, които ги желаят. Макар че не доста хора желаят жълт автомобил, очевидно има повече хора, които го желаят, в сравнение с съществуват коли, заради което жълтият цвят се показва толкоз добре на вторичния пазар. 

Въпреки че в миналогодишното изследване оранжевият цвят заемаше второ място, в тазгодишния отчет той падна с едно място до трето. На негово място е бежовото, което има единствено 17.8% амортизация след три години. Миналата година бежовото беше класирано на девето място, само че внезапно се увеличи, частично с помощта на известността му измежду притежателите на товарни коли. Челната петица на цветовете в тазгодишните резултати се добавя от зеления цвят на четвърто място и аления цвят на пето място.

Товарните коли, минивановете и седаните са друга история

Докато жълтото и други ярки цветове преобладават в класациите за обезценка на купета, джипове и SUV, то не се показва толкоз добре за някои доста известни видове коли. В това число влизат товарните коли с висока проходимост, при които бежовото е класирано най-високо, което оказва помощ да се изясни огромният му скок в класацията за всички транспортни средства като цяло. Бежовото и кафявото са известни цветове за нови високопроходими машини като Toyota Tacoma, а наклонността се придвижва и върху използваните. Освен че е третият класиран цвят като цяло, оранжевото е на второ място при офроуд машините, следвано от зеленото, кафявото и сивото.

Ако се пробвате да продадете използван седан, най-малка амортизация ще видите при кафявите коли, следвани от аления, оранжевия, синия и бежовия. Подобно на седана, кафявото е относително закостенял избор за притежателя на автомобил, което евентуално е повода за положителното им съчетаване.

Това може да изясни и за какво лилавото е цветът с най-ниска оценка за седани. 

Интересно е, че минивановете се разграничават повече от всяка друга категория в отчета. Това е единственият вид автомобил, при който оранжевото не попада в челната петица. Вместо това зеленият цвят е най-хубавият за препродажбата на миниван, следван компактно от кафявия. 

Зеленото едвам изпреварва кафявото при купувачите на миниванове, което още веднъж подсказва, че консервативният земен звук подхожда на демографските характерности на минивановете, тъкмо както и при купувачите на седани.

Останалите водещи цветове за миниванове обаче не са обичайни земни тонове: синьо, бяло и лилаво.

Най-лошите цветове за цената на автомобила при препродажба

За средностатистическия автомобил никой цвят не може да обезцени цената му повече от това да бъде оцветен в златисто, което е повече от иронично. Като цяло колите със златист цвят губят 25.9% от цената си за три години, което прави забележителна разлика от 11 546 $, повече от 1.2 пъти по-голяма от общата междинна стойност. Въпреки известността на този цвят измежду притежателите на седани и товарни коли, кафявият цвят към момента е на второ място в общото класиране. Черното е третият най-лош цвят, когато става въпрос за опазване на цената на автомобила. Това може да наподобява изненадващо, като се има поради какъв брой постоянно срещан е черният цвят като избор на автомобил, само че, както и при жълтия цвят, то сочи по-скоро към наличността на пазара.

Същото може да се каже и за сребристото, което се класира най-ниско за миниванове, кабриолети и офроуд машини. 

Забележете по какъв начин два от най-популярните цветове – сребристото и черното – се подреждат в дъното на листата. Много консуматори и дилъри евентуално считат тези цветове за „ безвредни “ от позиция на необятното им приемане, само че те са прекомерно публикувани, с цел да оказват помощ на автомобила да резервира цената си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР