Ако някога сте се чувствали обичани след секс, не сте

...
Ако някога сте се чувствали обичани след секс, не сте
Коментари Харесай

Защо сексът /не/причинява емоционална привързаност?

Ако в миналото сте се чувствали обичани след секс, не сте сами.
Сексът може да бъде както израз на обич, по този начин и метод за основаване на обич. Какво общо имат сексът и прочувствената обвързаност? Има 3 вероятни връзки сред секса и прочувствената обвързаност.

1. Хормони
Често именуван „ хормонът на любовта или гушкането “, окситоцинът е виновен за свързването. Освобождава се посредством досег - както несексуален, по този начин и от полов тип. И заради това сексът - даже с изцяло чужд - може да докара до възприятие на обвързаност и съгласуваност през цялото време. За да се случи това обаче, сексът би трябвало да е удовлетворяващ. Неприятно прекарване или секс, за който не сме се съгласили, не значи обвързаност. И даже да сме се забавлявали, отделянето на окситоцин не значи автоматизирано, че се свързваме и сътворяваме прочувствена обвързаност.

2. Култура
Западната просвета се концентрира много очевидно върху сантименталните връзки, изключително моногамните. Говорим за намирането на „ единствения “ сътрудник, запазвайки секса за брака, потвърждавайки, че тази замяна на милувки е по-добра, когато има прочувствена обвързаност. Дори когато се изяснява сексът на деца, той се назовава акт, който е част от сантиментална връзка или брак. Казано просто, нашата просвета приказва за секса като за част от любовта. Може би това е една от аргументите, заради които сексът може да провокира прочувствена обвързаност - ние го чакаме. Чувствата на наслаждение и задоволство след добър секс от време на време може да се объркат с нещо по-дълбоко, което евентуално се счита за знак за същинска връзка и съгласуемост въобще, вместо просто за полова съгласуемост. На собствен ред това може да ни накара да влагаме време в новооткрита връзка, което ни подтиква да опознаем другия човек и да изследваме благоприятни условия за основаване на дълготрайни връзки.

3. Психология
Има 237 аргументи да вършим секс. Това твърди изследване на Тексаския университет в Остин. Една от тях е да изразим любовта, която изпитваме към някого. Друга е да се сближим с някого, с цел да създадем прочувствена връзка и да изпитаме непосредственост. Сексът предлага метод да се свържем с различен човек и може да ни помогне да почувстваме прочувствена фамилиарност, както и да се насладим на полово наслаждение дружно. Така че освен нашата просвета чака сексът да докара до привързване, само че сексът може да се употребява и като средство за образуване на прочувствена обвързаност. Но с изключение на самия полов акт, има и други неща, които постоянно вършим, които могат да подтикват прочувствена връзка. Гушкането или лежането близо един до различен след секс може да докара до по-любящо въодушевление. В някои връзки тази интимна прегръдка може да се почувства даже по-уязвима и създаваща обвързаност от самия секс. Има нещо особено в това просто да държиш някого в прегръдките си и да бъдеш прегръщан, даже и да не го познаваш толкоз добре.

Сексът не всеки път провокира прочувствена обвързаност
Важно е да запомните, че сексът и любовта не са едно и също нещо. Ласките сред чаршафите сигурно може да бъдат почтени за израза „ правене на обич “, само че сексът не всеки път е обвързван с дълбока връзка. Понякога той е по-скоро занимателно занятие, метод за освобождение от напрежението или за засищане на мигновено привличане или мощен полов вкус. Случайният секс е доказателство за това. Много хора вършат секс, който не води до трайна връзка — или даже до втори полов опит дружно. Това са връзките за една нощ. Това обаче не значи, че инцидентният секс е лишен от страсти. Изпитваме доста усеща по време на неговото случване. Всички хора сме разнообразни. Сексът може да бъде началото на надълбоко вкоренена прочувствена връзка и аргументите за това обгръщат просвета, логика на психиката и биология. Ако са ви учили, че сексът води до привързване, може да търсите в подсъзнанието признаци за това и да положите старания да превърнете половите връзки в сантиментални. Както при множеството полови феномени, възприятието за непосредственост след секс не е единствено биологично, еволюционно нещо. Зависи и от това кой сте, от секса, който вършиме, и какво значение придавате на този скотски акт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР