Ако някога сте опитвали да се отървете от лош навик,

...
Ако някога сте опитвали да се отървете от лош навик,
Коментари Харесай

Този път завинаги: Как да се отървете от лошия навик за 66 дни

Ако в миналото сте опитвали да се отървете от неприятен табиет, то знаете какъв брой мъчно за реализиране може да бъде това и какъв брой разочароващ може да бъде неуспеха. Това важи в особена мощ за случаите, в които човек съумява да се освободи от нездравословен табиет си за малко време, само че по една или друга причина този табиет още веднъж става част от неговия живот на малко по-късен стадий. Проблемът евентуално не се дължи на това, че нямате воля или че навикът е прекомерно надълбоко затвърден в всекидневието ви, а на обстоятелството, че се отказвате прекомерно рано.

Изследователи от Лондонския академични лицей са открили, че основаването на нов табиет лишава 66 дни. На същия принцип, стига да не става въпрос за физическа взаимозависимост, човек може да се отърве от неприятен табиет в границите на малко повече от два месеца.

Преди обаче да запретнете ръкави и да отбележите на календара дата, на която може да очаквате избавлението от някакъв ваш неприятен табиет, би трябвало да разберете какви са аргументите за образуването на нездравословни традиции.

На първо място е катализаторът – нормално това е събитие, което ви подтиква към някакъв тип нежелано държание. Може би сте от работата и сте решили да прекарате няколко часа в разглеждане на постове във Фейсбук с огромен плик чипс в ръка. Катализаторът е събитието, което вие подтикнало към това деяние.

Втората стъпка към построяването на неприятен табиет е самото деяние. При този образец мозъкът ви споделя: „ След тази неприятна преживелица в работата заслужаваш едно пликче с чипс! “.

Третата стъпка, която играе основна роля, е премията. Това не значи, че държанието ви е положително за вас или че е разумен метод към казуса, само че значимото е то да носи на мозъка ви прелестно възприятие. Комбинацията чипс плюс Фейсбук може да ви помогне най-малко за малко да забравите за проблемите си или пък да отложите някакъв ангажимент. За положително или неприятно, това заплащане усилва вероятността да повторите още веднъж същото това деяние.

След като повторите обещано деяние задоволително пъти, то се трансформира в табиет, който даже не забелязвате. Вместо да взимате умишлено решение за отсрочване на даден ваш ангажимент, когато сте уплашени, вие просто автоматизирано отивате в кухнята, грабвате някакъв снакс и отваряте Фейсбук.

Ако сте стигнали до етапа, в която всичко се случва автоматизирано, то би трябвало да знаете, че отърваването от неприятния табиет няма да е по никакъв начин елементарно. Това е повода евентуално да се проваляте със задачата, в случай че не си давате 66 дни за пригаждане.

Този период може на пръв взор да наподобява много дълъг, само че той включва характерни интервали,  които могат най-малко отчасти да съкратят чакането.

Ден 1-ви до 10-ти: Вникнете в личното си държание

Разпознаването на неприятните привички, които ви основават най-вече проблеми, не е изключително мъчно. Те нормално са тези, за които непрекъснато ви предизвестява вашия началник, или тези, които са в основата на множеството спорове с вашия сътрудник в живота. След като идентифицирате табиет, от който желаете да се отървете, би трябвало да насочите вниманието си към неговия катализатор (или в някои случаи катализатори). Намирането на причинителя на нежелания табиет може да бъде по-трудно, в сравнение с звучи, изключително когато този метод на държание се е трансформирал в нещо, което се задейства на подсъзнателно равнище. Стига обаче да отделите задоволително време и старания на задачата, рано или късно ще откриете катализатора.  Ако постоянно получавате санкции за превишена скорост на връщане от работа, то катализатора на безразсъдното ви държание на пътя идва от офиса. Ако задълбаете по-дълбоко ще установите и съответния извършител, като да вземем за пример, или сътрудник, който непрекъснато има потребност от вашата помощ. Единственият метод да се отървете от нездравословен табиет е да вникнете в личното си държание и да разберете аргументите, които стоят зад него. Първите 10 дни от битката с нездравословната рутина би трябвало да бъдат фокусирани върху този развой.

Ден 11-ти до 40-ти: Споделете с останалите

Отчетността е от основно значение за елиминирането на неприятни привички. На този стадий от борбата би трябвало да създадете мрежа от хора, които да ви припомнят и държат виновни за спазването на поетия от вас ангажимент (по-горния образец задачата е да спрете да карате с превишена скорост). Кажете на тези хора, че в действителност желаете да ви предизвестяват или подлагат на критика, когато сте на път да се отдадете на неприятния табиет или в случай че към този момент сте го създали. Важно е да им напомняте за вашата битка с нездравословния табиет допустимо най-често, защото те елементарно могат да не помнят за него.

Ден 41-ви до 66-ти: Внимавайте с изкушението

Това е финалната права, по време на която хората постоянно вършат неточности. Ако сте изправени пред обстановка, която има огромна възможност да ви подтикне към завръщане към неприятния табиет, то е добре да опитате да се скриете или абстрахирате от катализаторите на нежеланото държание, до момента в който то не бъде отстранено изцяло. Предотвратяването и избягването на обстановка, в която елементарно може да се върнете към нездравословния си табиет, е разликата сред крайния триумф и неуспеха.

Ден 67-ми: Дайте си премия

Да, може да кажете, че елиминирането на неприятния табиет е единствено по себе си страхотна премия, само че няма причина да не отпразнувате мотива с дребен подарък, с който да възнаградите труда си. Важното в тази ситуация е само да не отпразнувате успеха със същи табиет, от който сте се отървали! Използвайте тази опция за откриването на добър табиет, който бихте желали да си изградите.

...........................

Травис Брадбери , създател на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “ и съосновател на TalentSmart, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР