Ако някога сте мечтали да притежавате собствен дом в китно

...
Ако някога сте мечтали да притежавате собствен дом в китно
Коментари Харесай

Къщи за 1 евро се продават в село на остров Сардиния


Ако в миналото сте мечтали да притежавате личен дом в китно италианско селце, то блянът ви може да бъде задоволен против „ крупната “ сума от 1 евро.

Италианското село Ололай, намиращо се на остров Сардиния, разгласи, че продава стотици изоставени домове против символичната сума от 1 евро, предава CNN и Трафик Нюз.

``
реклама

Tова не е първото обитаемо място в Италия, което прибягва до сходен маркетингов трик, само че по всичко проличава, че може да стане първото, което фактически да съблюдава даденото заричане.

Офертата обаче върви с дребна измама. Около 200-те каменни къщи в селото са в плачевно положение, като купувачите би трябвало да се ангажират с реставрацията на добитите домове, която да бъде осъществена в границите на 3 години. Подобно реновиране се прави оценка на към 25 хиляди $.

Зад предлагането се крие проект срещу обезлюдяването на обитаемото място, което малко по малко стартира да се трансформира в нереален град. Населението на селото е спаднало на половина - от 2 250 души до 1 300 души, като новородените бебета се броят на пръсти.

„ Ние сме горди с праисторическия си генезис “, споделя Ефисио Арбау, кмет на Ололай. „ Моята цел е да спасим нашите неповторими обичаи от изпадане в забвение. Гордостта от нашето минало е и нашата мощ. Ние постоянно ще бъдем корави хора и няма да позволим града ни да почине “, споделя той.

Ололай е вероятно най-хубавия образец за достоверно населено място на остров Сардиния. Някога заети, в този момент дребните каменни улички и китни площади тънат в тишина. Младите се насочват към огромните градове, малко по малко трансформирайки родните си места в спомен от предишното.

Изоставени къщи съставляват сцена, изобразяваща надмощието на природата, която постепенно, само че несъмнено обгръща със зелените си пръсти това, което е било отнето от нея преди епохи.

Все отново в селото към момента има живи образци за запазване на традициите, като локалното домашно овче сирене или ръчно плетените кошници.

Селото в миналото е било сцена на борби, а пещерите, намиращи се из близките скали, в миналото са били употребявани от разбойници, които държали там своята плячка или отвлечени съперници.

„ Нашите езически прародители в никакъв случай не са се дали на римските завоеватели, които ни наричали „ варвари “, споделя кметът на селцето.

За да се опитат да вдъхнат нов живот на селцето, Арбау се е свързал с някогашните притежатели на изоставените къщи с молбата да трансферират собствеността на постройките към локалната власт.

Кметът приел специфичен указ, посредством който през 2017 година листнал къщите на пазара за недвижими парцели на преференциални цени. Въпреки неприятното им положение, три от къщите към този момент са продадени, а по думите на кмета, към този момент има над 100 запитвания, идващи от целия свят, в това число Русия и Австралия, написа Profit.bg.

Ефисио Арбау се надява реставрацията на домовете да сътвори нови работни места, което да подкрепи локалната стопанска система.

Вито Касула, пенсиониран строител, е първият, който придобива дом в селото на цената на едно капучино. Той е трансформирал къщата посредством природосъобразни материали, запазвайки достоверната украса и покъщнина.

„ Живеем наоколо и постоянно посещаваме Ололай. Един ден брачната половинка ми видя рекламата във вестника. Това беше опция “, споделя Касула. „ Този спокоен град е заледен във времето. Мястото предлага кротичък, здравословен метод на живот “, прибавя той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР