Ако някога сте имали проблеми с подреждането на кубчето на

...
Ако някога сте имали проблеми с подреждането на кубчето на
Коментари Харесай

Как най-лесно да подредя кубчето на Рубик? Този съвет е от човека, който го е измислил

Ако в миналото сте имали проблеми с подреждането на кубчето на Рубик, добър съвет е да го разделите на стъпки. Струва си да опитате: този съвет е от индивида, който го е измислил, писа Асошиейтед прес.

„ Решаването на проблеми е доста съществена активност на човешкия разум - в случай че казусът е комплициран, би трябвало да го разделите на по-малки детайли “, изяснява Ерньо Рубик, който изобретява кубчето през 1974 година

Рубик е очевидец по какъв начин неговият пъзел за напасване на цветове минава от инструмент за преподаване в класната стая в Унгария от ерата на Студената война до международен феномен с над 450 милиона продадени кубчета и мини-империя от свързани с него играчки.

„ За мен кубчето въплъщава свободата. Свободата в никакъв случай не е безкрайна “, сподели Ерньо Рубик по време на неотдавнашно посещаване в Ню Йорк. „ То разрешава да извършите нужното, с цел да постигнете задачата си. “

Оригиналното " 3 на 3 " кубче на Рубик има повече от 43 квинтилиона вероятни конфигурации. Неговият принцип обаче е модифициран за кубчета " 2 на 2 ", " 4 на 4 " и " 5 на 5 ", както и настолна игра, наречена " Надпреварата на Рубик ", пирамида, кула и даже коледна елха.

Кубчето направи преход към електронните игри с " Революцията на Рубик " и " Докосването на Рубик ". Фирмата " Спин Мастър " закупи марката през 2021 година Най-новата им главоблъсканица се назовава " Фантом " - тя взема истинския куб " 3 на 3 " и прибавя тест за памет - употребявайки термохромна технология, многоцветните плочки се трансформират в черни, в случай че топлината на ръката на играча не ги поддържа забележими.

„ Принципът на кубчето не е стеснен, твърди Рубик и прибавя: Сложността на задачата е да подтиква мозъка и това я прави доста по-приятно занятие. “

Целта на всички пъзели на Рубик е да стартират с някаква случайна, безредна настройка и посредством завъртане на лица или елементи да трансформират всяка страна в един цвят или в избрана шарка от цветове.

Опитните играчи могат да подредят кубчето на Рубик за няколко мига, като актуалният международен рекордьор го прави за 3,47 секунди. Има и върхове на Световната асоциация за най-бързо нареждане със завързани очи или като се употребява единствено една ръка.

Изминават 36 години от изобретяването на играчката, преди да се откри отговор на въпроса за минималния брой ходове за подреждането й. През 2010 година група математици и компютърни програмисти потвърдиха, че всяко кубче на Рубик може да бъде подредено с 20 хода.

На млади години Рубик имал артистични заложби и се надявал да стане ваятел или художник, само че приключил архитектура, която съгласно него е изкуство с функционалност: „ Архитектурата трансформира околната среда съгласно нашите потребности “.

Получава тапия по архитектура от Технологичния университет в Будапеща и става учител в катедрата по интериорен дизайн в Академията за приложни изкуства и занаяти в унгарската столица.

Рубик постоянно употребява физически модели и материали, когато преподава концепции в строителството и дизайна.

„ Подобно на тялото, мозъкът също се нуждае от някакъв тип извършения “, споделя той. Така се ражда елегантно образователно пособие, което той назовава „ Вълшебното кубче “.

„ Опитах се да го направя допустимо най-просто, тъй като смятах, че самата задача е задоволително комплицирана “, изяснява той. „ Нямаше потребност да се усложнява повече. “

Пъзелът, който употребява закръглени детайли за централното ядро, е елементарен за потребление, само че и задоволително сложен за решение, тъй че значително кубчета политат през стаята в изблик на отчаяние.

„ Един от главните ключове на кубчето е несъгласието сред сложността и простотата “, твърди Рубик. „ От една страна, кубчето е доста елементарна форма. От друга страна, капацитетът на вариациите на придвижванията е извънредно комплициран. “

Умопомрачителната грациозност на кубчето на Рубик е една от аргументите, заради които то е издържало инспекцията на времето, до момента в който други причудливи играчки като Тамагочи, да вземем за пример, не са съумели.

„ Обикновено този тип полуда свършва доста скоро, изяснява Рубик и прибавя: Кубчето обаче не умря! “

През 2014 година кубчето на Рубик попада в Националната зала на славата на играчките, присъединявайки се към класики от детството като куклата Барби, Хот Уийлс, Джи Ай Джо и обръча хулахуп. В Залата на славата е маркирано, че кубчето предизвиква свое лично здравно положение, известно като „ палецът на кубчето “ или „ китката на Рубик “. Кубчето също се е появявало в телевизионни излъчвания и филми от „ Семейство Симпсън “ до „ Преследването на щастието. “

Рубик си спомня по какъв начин първоначално някои хора били сигурни, че кубчето е невероятно за нареждане. Той обаче знаел, че не е по този начин и се постарал да ги убеди: „ Опитах се да обясня и да покажа на хората, че е допустимо и в случай че нещо е допустимо за мен, можете да го извършите и сами “, споделя той и добавя: Това е доста хубаво доказателство за силата на науката. “

Изображение: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР