Ако нищо не се промени, ние ще имаме бюджетен дефицит

...
Ако нищо не се промени, ние ще имаме бюджетен дефицит
Коментари Харесай

Васил Велев от АИКБ за бюджета: Страх ме е, че няма да минем без вдигане на данъци

Ако нищо не се промени, ние ще имаме бюджетен недостиг от порядъка на 6-7 на 100, разяснява ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на във връзка идното приемане на бюджета за тази година.

Ако нищо друго не променим, ще имаме такива дефицити и през идващите 5-6 години, уточни той. " Ако задачата ни е 3 на 100 недостиг, това прави жестоко при 200 милиарда БВП (БВП) 6 милиарда недостиг, а той е 12 милиарда За да реализираме 3 на 100 недостиг, би трябвало да имаме двойно по-голям Брутният вътрешен продукт, това няма по какъв начин да стане в околните 3-4-5-6 години, т.е. би трябвало да се промени разходната част наложително, защото партиите са заявили, че не желаят да подвигат налозите ", уточни той. " Мен ме е боязън, че няма да минем без повдигане на налози ", добави Велев. 

Според него събиране на свръхпечалба не е решение, тъй като такава може и да няма, а и това е еднократен налог. 

Велев разяснява, че има голословно огромни разноски , които би трябвало да бъдат понижени, и даде образец с разноските за прехрана на администрацията. Имаме прекомерно огромен растеж в обществените разноски, уточни още той.  

Председателят на АИКБ означи, че бюджетът е средството за реализиране на цели и е значимо какви са те. " Според нас националните цели следва да бъдат участие в Шенген до края на годината, в еврозаната от януари 2025 година и в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2026 година . Бюджетът, който следва да бъде направен, прегледан и утвърден от Народното събрание, би следвало да е зависещ на тези цели ”, съобщи той. 

Ситуацията желае образуване на държавно управление и то на доста по-широка основа, в сравнение с сега се готви, разяснява Васил Велев. На въпрос каква е по-щадящата алтернатива - избирателен бюджет или да продължим със остарелия за 2022 година, той уточни, че по-щадящата от двете е да продължим с 1/12 от разноските, до момента в който се образува ръководство на необятна парламентарна основа, което да предложи бюджет.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР