Ако никога не сме си представяли, че март 2020 може

...
Ако никога не сме си представяли, че март 2020 може
Коментари Харесай

СофтУни през 2021: растеж във време на предизвикателства

Ако в никакъв случай не сме си представяли, че март 2020 може да настъпи, то през днешния ден, близо две години по-късно, към този момент работим и живеем в условия на „ новото обикновено “. И въпреки към момента да таим очаквания да се върнем към остарялото, процесите на работа и учене бяха трагично променени. Факт, който не подминава и СофтУни, както във връзка с работата, по този начин и по отношение на образованията, които организират.

Днес отдалечената работа не е предимство на работодателя, а условие от страна на доста фрагменти. Свободата и гъвкавостта на работното време към този момент не са изключение или разкош, а нужда, и промениха образа на редица бизнеси, откакто се видя, че работата се прави даже от отдалеченост. СофтУни е измежду фирмите, които съумяха за дни да се нагодят към новите условия и да срещнат провокациите с убеденост, а за това има едно просто пояснение.

Най-адаптивни във ненадейно изменилата се работна среда се оказаха хората с цифрови и ИТ специалности. За тях и преходът от офиса към хола се случи най-плавно и бързо, въпреки и отдалечената работа да идва със свои лични провокации. Но точно тази еластичност тласна доста хора да потърсят способи за бърза и ефикасна преквалификация, която не просто да им обезпечи нови благоприятни условия, само че и вход към едни от най-перспективните специалности.

Екипът на СофтУни трябваше да отговори както на повишения интерес, по този начин и на новите упования и условия към образованията, които разрешават на хора без никакъв опит да се преквалифицират в сферите на програмирането, цифровия маркетинг и дизайна. Ето какво още ни споделиха те за край на 2021 година:

Г одина на напредък и нови хоризонти

Желанието за развиване в растящи браншове и стремежът към по-добър стандарт и възнаграждение проличаха съвсем мъчително през 2021 година. Ангел Георгиев, учебен шеф на СофтУни, споделя, че за тях най-голямото предизвикателство през последната година е било да отговорят бързо и съответно на все по-големия интерес към професионалните стратегии и отворени образования в другите начинания на институцията. 

„ Отчитаме растеж от над 15% в записани студенти на всеки 4 месеца през последната година. Това значи още по-мащабна и по-добра услуга, която хората чакат от нас. В близката година задачата ни е да продължим растежа, като запазим качеството на образованията си и подобрим процесите, с цел да сме още по-близо до всеки наш студент. Освен това продължаваме да подобряваме обучителната стратегия, с цел да отговаряме на изменящите се условия на бизнеса. “, споделя той.

Търсенето на благоприятни условия за преквалификация е видно и от равносметката, която екипът на СофтУни направи в навечерието на своя 8-ми рожден ден. За последните осем години, за безплатните им въвеждащи образования , и, са кандидатствали надлежно над 160 000, 32 000 и 25 000 курсисти. Отворените курсове в трите начинания са приветствали близо 120 000 души.

„ За мен СофтУни е напредък, тъй като дава на хората нещо доста скъпо – опция да научат нови умения, които да им разрешат да творят в световна промишленост, и всеки да направи своя принос към общия напредък на човечеството, оттатък границите на страни, континенти, култури. От своето начало СофтУни също непрекъснато се развива и усъвършенства, с цел да може да бъде потребно на хората по все по-ефективен, по-удобен и прелестен метод. “, споделя Христо Тенчев, съосновател на СофтУни.

Именно към развиването на усъвършенствана услуга се насочват напъните на СофтУни през 2021 година. IT секторът в България е една от дребното сфери, които не пострадаха трагично от рецесиите, зародили вследствие на Covid-19 пандемията. Дори в противен случай, региона отбелязва растеж от 10% на фона на свиващото се Брутният вътрешен продукт през 2020 година, а прогнозите сочат резистентен растеж сред 14% и 19% всяка година до 2024. Именно това обособява българския софтуерен бранш като един от най-бързо разрастващите се в страната.

IT компаниите бяха едни от най-бързо приспособилите се към измененията. Това, от което се нуждае секторът, не е помощ, а фрагменти. И в случай че допреди пандемията фирмите наемаха младши експерти без опит, с подготвеност да ги обучат, през днешния ден условията са повишени. Именно по тази причина СофтУни започва новаторска самодейност, която да подкрепи развиването на фрагментите и придобиването на опит, с цел да ги направи по-привлекателни в очите на работодателите.

SoftUni Bootcamp като трамплин за сполучлива кариера

Нормално е работата от отдалеченост да направи фирмите по-предпазливи при наемането на неопитни фрагменти за Junior позиции. Една от най-големите платформи за IT разгласи за работа регистрира, че през 2021 година от обявите са ориентирани към Junior фрагменти, а тези за Regular и Senior си поделят почти поравно останалите 95%.

2021 година сътвори още една опция за напредък благодарение на СофтУни точно в това направление, а тя се назовава „ SoftUni Bootcamp “. Bootcamp-ът е наличен както за курсисти на СофтУни, по този начин и за хора отвън институцията, които желаят да придобият действителен опит по действителни ИТ планове. По време на програмата се създава изцяло уеб приложение под персоналното менторство на потвърдени специалисти в региона на софтуерното инженерство. Това основава чудесна опция за летящ кариерен старт за всички, които са придобили фундаментални познания в областта на програмирането, само че им липсва опит, който да ги направи по-желани претенденти за работа.

Проектът и работата в екип по време на Bootcamp оказват помощ на участниците да придобият основни умения, търсени и мечтани в ИТ сферата. По този метод СофтУни приближава качествата на младшите кандидат-програмисти до настоящите условия на бизнеса.

SoftUni на интернационалната сцена

СофтУни стартира и убеден поход към завземане на задграничните пазари. През 2021 година започва планът „ SoftUni Global “, целящ построяването на световна англоезична общественост от хора, учещи програмиране. Проектът към този момент има YouTube канал, уебсайт с безвъзмездни курсове и уроци по програмиране, сертификационни обучителни стратегии и сертификационна платформа за тестване и узаконяване на софтуерни умения. Развиват се обществени канали, конгреси и дискусионни групи за взаимопомощ в границите на общността.

Възможности за младежите

За поредна година СофтУни не не помни и амбициозните младежи с готовност за развиване в ИТ и цифровите промишлености. Частната гимназия по цифрови умения разкри три нови специалности, в допълнение към към този момент съществуващите – „ Приложен програмист “, „ Графичен дизайн и мултимедия “ и „ Дигитален маркетинг и предприемачество “. За идната 2022/2023 образователна година, гимназистите могат да аплайват още за специалностите „ Киберсигурност “, „ Анимация, видео и цифрови изкуства “ и „ Дигитален бизнес и електронна търговия “.

Гимназията се снабди и с втора постройка, с цел да може да задоволи увеличаващия се интерес. За 2022 година екипът на СофтУни си пожелава изискванията да им разрешат да изпълнят новите зали с врява, смях и въодушевени да се учат младежи. А ето какво споделя и създателят на СофтУни, Светлин Наков, за СофтУни Светлина:

„ Гимназията е мой обичан план, на който отстранявам доста време в ежедневната си работа. Той е огромна просветителна идея: да дадем мощен старт на хиляди младежи, които да навлязат в цифровите специалности още като възпитаници и да трансформират цифровата промишленост в България. “

С мисъл и за най-малките

Накрая, само че не на последно място, СофтУни осъществя и един изключително значим план, от дълго време мечтан от родителите на най-малките. През 2021 година стартира приемът в за малчугани, под шапката на SoftUni Kids. Деца от 1-ви до 4-ти клас ще имат опция освен да получат помощ с уроците си от идната година, само че и да създадат първи стъпки в света на програмирането, роботиката и анимацията.

Същевременно, SoftUni Kids не стопира да работи и върху развиването на останалите новаторски образования за деца, ползата към които не стопира да пораства. Само за 2021 година през образованията са минали 608 деца в 29 групи.

Година на самопризнания и проекти

СофтУни посреща края на 2021 година с екип от над 100 души, над 300 000 регистрирани курсисти, повече от 1 000 извършени образования и образователно наличие от 84 000 часа, а курсистите са решили повече от 2 милиона задания по време на образованията си. Плановете на институцията включват резистентен напредък, който да носи от ден на ден стойност и на самите курсисти, посредством възстановяване и развиване на образованията.

Работата и достиженията им досега не остават незабелязани, а доказателство за това са и редицата награди, които СофтУни получи през миналата година. За втора поредна година самодейността печели премията за шеф в категория „ Образование “ от Career Show Awards, и се класира на 51-во място в класацията „ 100-те най-хубави работодатели в България “. В Company of the year 2021 заеха първо място в категория „ Образование “, а b2b Media Awards ги оповестиха за Бизнес водач на годината за техния „ Социален план в отговор на пандемията “. СофтУни бяха и измежду финалистите в категория „ Услуги “ на Бизнес премиите на Forbes за 2021.

Годината беше сполучлива и във връзка с подписаните стратегически партньорства. Към момента СофтУни си партнира с повече от 100 водещи компании в IT бранша. „ Благодаря на целия екип на СофтУни за миналата година. Трудът и професионализмът на всички нас бяха оценени високо от фирмите, които успяхме да срещнем през 2021 година. За това приказват и резултатите – над 30 подписани контракта за партньорства, десетки назначени курсисти през Кариерен център и редица осъществени корпоративни образования. Предстои ни една вълнуваща и предизвикателна година, която посрещам с убеденост, с помощта на екипа ни! “, сподели и Жельо Пенчев, шеф Бизнес Развитие в СофтУни:

СофтУни изпраща миналата 2021 с убеденост, че идната година крие още повече благоприятни условия както за тях, по този начин и за курсистите, присъединили се в стратегиите им, и за преподавателите и сътрудниците, без чиято поддръжка нито едно от достиженията им не би било допустимо. Екипът повдига завесата с обещания за нови вълнуващи стратегически партньорства, повече благоприятни условия за преквалификация и завладяващи нови планове и начинания. За 2022 година СофтУни си пожелава още доста мотиви за горделивост и още доста амбициозни хора, които да повярват, че могат повече!
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР