Ако ние решим да не го използваме, друг ще го

...
Ако ние решим да не го използваме, друг ще го
Коментари Харесай

Изкуственият интелект е тук, за да остане. Ще се възползва ли BG от ChatGPT или ще го отрече?

Ако ние решим да не го използваме, различен ще го направи. И ще завоюва преимущество, счита Доброслав Димитров

Милиарди хора по света чуха за ChatGPT. Но 99 % от тях в действителност не знаят какво тъкмо съставлява. Ширят се спекулации. Общественото мнение варира от „ Осанна! “ до „ Разпни го! “.

В този исторически (според доста анализатори) миг, Бургас стана хазаин на забавна конференция по тематиката „ AI-Chat GPT революцията “. Като лектори в нея се изявиха именитите специалисти от ИТ бранша Доброслав Димитров и Красимир Стоев. В думите им се заслушаха стотици млади мозъци от Бургас, наред с учебни шефове, учители, програмисти и въобще софтуерни хора с взор към бъдещето.

„ Chat GPT наподобява използван в доста сфери. Едни страни го отхвърлят, други го промотират. Аз също проследявам и диря отговори. Не би трябвало да изоставаме от това, което се случва по света. Искам всичко ново и съвременно да бъде прилагано в Бургас. Затова благодаря на изтъкнатите лектори за потребната информация, която ни дават! “, сподели кметът Димитър Николов, който също бе в залата и остана до края на форума.

„ НИКОЙ НИЩО НЕ ЗНАЕ! Трябва да стартираме с това изречение. Не знаят нито тези, които са го основали, нито тези, които употребяват ChatGPT. Това е още една технология с капацитет да промени света. Както го е направило електричеството! “, съобщи Доброслав Димитров при започване на своята лекция.

Според него ChatGPT работи сходно на човешкия мозък. Той получава и генерира информация. Но човешкият мозък се развива доста постепенно. Капацитетът му не се е трансформирал доста през последните няколко десетки хиляди години. За разлика от него, ChatGPT се развива със светкавична скорост.

„ Изкуственият разсъдък е по-креативен от индивида. Засега ChatGPT не е СкайНет от кино лентата „ Терминатор “. Няма стремежи. И индивидът към момента ръководи технологиите. Но по този начин или другояче изкуственият разсъдък е тук, с цел да остане. И приблизително състояние няма. Ако ние решим да не го използваме, различен ще го направи. И ще завоюва преимущество. Не можем да спрем идващата вълна. Но можем да се подготвим и приспособяваме! “, добави Доброслав Димитров.

„ Изкуственият разсъдък го има от 40 години под една или друга форма. Той е софтуерен артикул, който взема решение задания, сходно на човек. Но до момента ИИ нямаше достъп до толкоз огромен размер данни. ChatGPT промени всичко. Той се появи точно в този момент, поради голямото струпване на данни, с които се храни! “ – по този начин стартира своята лекция Красимир Стоев.

Той описа, че ChatGPT е квалифициран на голям размер данни – 45 терабайта текст. Но към този момент разполага единствено с информация до 2021 година Затова не може да дава отговор на въпроси, касаещи 2022 и 2023 година В момента е налична четвъртата версия на ChatGPT. Платеният й вид е хиляди пъти по-зареден с данни от безплатния. Версия 4 владее 94 езика, само че най-добре се оправя на британски, защото с такива бази данни е работил най-вече.

Очаква се в края на годината да излезе ChatGPT 5. И той да е още по-добър, на процедура неразграничим в отговорите си от индивида. Прогнозата на Красимир Стоев е, че по-късно няма да се тръгне към версии 6 и 7, а по-скоро към основаване на още по-усъвършенствани подверсии на петицата, с приложение към съответни сфери на човешката активност.

„ ChatGPT редуцира времето за намиране на информация. Той може да систематизира и сегментира. Може да изясни на равнище първокласник и на равнище електроинженер. В положение е да поддържа диалог, тъй като помни предходните въпроси. Изпълнява задания независимо. Схваща контекст… “, сподели още Красимир Стоев.

Всичко това трансформира ChatGPT в гигантска опасност за елементарните интернет търсачки. Според лекторите, макар милиардните им бюджети, през днешния ден те са изправени пред алтернативата да се приспособяват или изчезнат.

ChatGPT има място и в класната стая. Учениците към този момент го употребяват. Все повече учители също. В недалечното бъдеще може би на всеки човек ще се наложи да бъде управител на някакъв тип изкуствен интелект. И не благодарете на ChatGPT. Няма потребност. Защото няма усеща. Той просто извършва нашите стремежи, положителни или лоши…

Около тези заключения се сплотиха и двамата лектори, които за край направиха комплимент на Бургас, казвайки, че във всеки регионален град на България би трябвало да има учебно заведение като нашата Компютърна гимназия.

На кое от написаното да повярвате, зависи от Вас. Но сигурното е едно. По света няма да спрат да употребяват ChatGPT. А възбраната му би го направила още по-популярен. Ще се причисли ли България към новата софтуерна гражданска война? Предстои да разберем.

За лекторите:

* Доброслав Димитров - ръководител на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Българска Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ). Завършва финанси в Съединени американски щати, след което се завръща в България и основава редица сполучливи и потребни за обществото бизнеси и начинания. Той е съосновател и изпълнителен шеф на „ Империя онлайн “, съосновател на " ИТ Таланти ", съосновател на " Ъпнетикс ", деятелен участник в предприемаческата екосистема на България като вложител и наставник, посетител преподавател в голям брой университети и гимназии.

* Красимир Стоев - началник лекторски екип в ИТ Таланти. Той е Магистър инженер от ТУ София, има повече от 15 години професионален опит като софтуерен разработчик и Project Manager с опит в проектирането на системи за ръководство и оптимизация на индустриални и бизнес процеси. Участвал е в създаването на редица огромни планове в региона на индустриалния програмен продукт, в направата на нов език за програмиране, както и в създаването на framework за основаване на WEB основани софтуерни системи. Последните 9 години е и водещ преподавател в ИТ Таланти, където сполучливо образова от нулата над 600 начинаещи разработчици. Автор на книгата " Java за всеки ".
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР