"Ако ние не сме в състояние да придвижваме стоки и

...
"Ако ние не сме в състояние да придвижваме стоки и
Коментари Харесай

ЕК иска военно Шенгенско пространство

"Ако ние не сме в положение да придвижваме артикули и хора, няма да можем и да се отбраняваме. Целта е основаването на общ боен съюз до 2025 година, с цел да могат бързо да се придвижват войските и военната техника ", съобщи еврокомисарката по превоза Виолета Булц по отношение на проектите на Европейски Съюз за повишение на военната подвижност. По този метод Европейски Съюз ще бъде в положение да реагира допустимо най-бързо на незабавни вътрешни и външни рецесии. След края на Студената война готовността за прекачване на огромни военни подразделения в границите на Европа непрекъснато намаляваше, защото външна инвазия изглеждаше невъзможна. След украинската рецесия и анексията на полуостров Крим обаче евентуалната опасност от Изток още веднъж набъбна.

Мостовете, тунелите и улиците - освен за цивилно прилагане

Виолета Булц съобщи, че понастоящем проблем съставляват трансграничните транспортни пътища вътре в Европейски Съюз. Европейска комисия ще предприеме съответни стъпки за възстановяване на подвижността, както на военните подразделения, по този начин и на военната техника. В предложенията на Европейски Съюз става дума за възстановяване на потенциала на мостовете да устоят тежка военна техника, за увеличение на височината на тунелите, възстановяване на положението на неприятно построените пътища и на железопътните трасета.

Трябва да бъдат лимитирани и вътрешноевропейските административни разноски за предислоциране на военните подразделения. Еврокомисарката по превоза Виолета Булц съобщи, че Брюксел ще взе участие във финансирането на плана. Засега обаче не е ясно от кои кошници ще бъдат отпуснати финансовите средства. Недостатъчната подвижност на войските от дълго време е бодил в очите на НАТО. Много от членовете на Алианса са и членове на Европейски Съюз, който се зае с прехвърлянето на войски от Средна и Западна Европа към Балтика едвам откакто набъбна напрежението в връзките с Русия.

Тясна съгласуваност с НАТО

Основа на проекта за деяние е общата декларация на страните-членки на Европейски Съюз под егидата на висшия представител за външна политика Федерика Могерини от предишния ноември за ограничения за основаването на един "съюз, който пази ". Декларацията е в унисон с напъните за усилване на съдействието в областта на защитата. За тази цел страните-членки на Европейски Съюз сътвориха така наречен "постоянно структурирано съдействие ". Идеята за превръщането на Европейски Съюз и в защитителен съюз получи спомагателен подтик в хода на договарянията за Брекзит и беше сложена като приоритет от ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер в речта му предходната есен. В плана вземат участие всички страни от Европейски Съюз като се изключи Малта, Дания и Англия. Като първа стъпка в това отношение Европейска комисия прикани страните да сформират лист с съответните си потребности и да го изпратят в Брюксел. "На първо време става дума за оценка на обстановката ", съобщи Виолета Булц. А какво и по какъв начин би трябвало да бъде сторено, естествено ще вземат решение страните-членки, добави тя. По този метод Европейска комисия желае да предотврати възможен песимизъм. За неутралните страни като Швеция или Австрия ще бъде мъчно да обяснят на своите данъкоплатци този лист с военни задания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР