„Ако ние дръзнем да направим компромис с опазване правата на

...
„Ако ние дръзнем да направим компромис с опазване правата на
Коментари Харесай

Йотова: Компромис с правата на българите в РСМ не може да бъде направен

„ Ако ние дръзнем да създадем компромис с запазване правата на хората, няма никакъв смисъл да участваме в това европейско семейство “, съобщи вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

Компромис с правата на българите в Република Северна Македония не може да бъде изработен, безапелационна е тя.

Йотова осведоми, че преди към 20 дни, когато в северномакедонския град Битоля, в който живеят доста българи, беше открит български културен клуб, където ще се приказва за еднаквост, ще се приказва на български език и ще се възпитават българските полезности, посредством „ лапите на пропагандата, с езика на омразата, нашите сътрудници от РСМ се пробваха по всевъзможен метод да омаловажат основаването на този клуб “.

Според нея казусът в Битоля демонстрира, че към момента сме доста обратно в това страните ни да имат естествени връзки и има още доста стъпки, които би трябвало да бъдат извървени.

„ Аз знам доста добре, че и ние имаме огромна виновност. Последните години пропиляхме доста благоприятни условия. Пропиляхме благоприятни условия цели 77 години, само че и през последните 30 години българската политика и българската позиция можеше да бъде доста по-активна на всякакво равнище – на връзки и контакти сред двете страни, на продан на бизнес, на продан на просвета, на продан в обществени отношение, на контакти “, съобщи Йотова.

„ Оставихме тези връзки да се развиват независимо, по инерция “, счита вицепрезидентът.

Според нея България е пропуснала опцията да покаже и да направи обществена българската позиция както за историята, по този начин и за това, което се случва през днешния ден. „ Загубихме опцията да създадем тази позиция притежание на нашите европейски сътрудници надалеч още преди да се заприказва за престоящото отваряне на договарянията с РСМ„ за присъединението ѝ в Европейски Съюз “, сподели още Илияна Йотова.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР