Ако Нидерландия продължава да се противопоставя на присъединяването на България

...
Ако Нидерландия продължава да се противопоставя на присъединяването на България
Коментари Харесай

Заради блокирането на България и Румъния за Шенген: Нидерландия може да не получи ръководния пост във Фронтекс

Ако Нидерландия продължава да се опълчва на присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство, е допустимо тя да не получи управителния пост на европейската организация за граничен надзор Фронтекс, написа нидерландският вестник " Алгемен дагблад ".

Нидерландският военачалник Ханс Лайтенс през днешния ден ще показа кандидатурата си за началник на Фронтекс пред Европейския парламент. Агенцията за граничен надзор не е обвързвана с разширението на Шенген, само че поради позицията на Нидерландия по тематиката има настроения в Народното събрание срещу това управителния пост във Фронтекс да бъде поверен на нидерландец, показва изданието.

Нидерландия е единствената страна, която продължава да се съпротивява против това България и Румъния да бъдат признати в Шенген. По преценка на Европейската комисия двете страни са изпълнили изискванията за присъединение и българските евродепутати приканиха нидерландския министър председател Марк Рюте да промени мнението си, само че към този момент безрезултатно. Присъединяването на двете страни към Шенген би означавало, че техните жители към този момент ще могат да пътуват без да бъдат подлагани на инспекции по вътрешните граници. То ще донесе и изгоди за търговията.

" Нидерландия блокира приемането на Румъния и България по политически аргументи. В последна сметка специалистите споделят, че към този момент няма проблеми. Прочетете отчета на комисията ", съобщи Драгош Тудораче, румънският вицепредседател на групата " Обнови Европа ", в която членуват и нидерландските партии " Демократи-66 " и Народна партия за независимост и народна власт. " Ако нидерландското държавно управление изиграе решението за Шенген по безсрамен метод, съществува риск това решение за Фронтекс също да стане политическо, даже да няма никакво подозрение за качествата на претендента ", добави Тудораче.

Българските евродепутати също приканиха Нидерландия да не намесва вътрешната си политика в решението за Шенген в свое писмо до Рюте по-рано този месец. " Решенията за разширението на Шенгенското пространство не трябва да зависят от националния дневен ред на една страна членка ", написа в тяхното писмо.

Има граница сред изразяването на основателни опасения и блокиране на решение за неопределен срок. Тя не би трябвало да се минава, съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, помолена за коментар от " Алгемен дагблад ".

" Лично аз бих желала Фронтекс да се управлява от човек с доста на практика опит и богата биография “, сподели Елена Йончева за нидерландския вестник. " Но в случай че нидерландското държавно управление продължи да включва въпроси, които не са свързани с Шенген, в дебата за Шенген, ще се случи по този начин, че това незаслужено решение да предизвика сходни контрареакции в други области. " Нидерландия държи като пленник на вътрешните си ползи освен България, само че и целия Европейски Съюз, добави Елена Йончева.

Решението на Съвета на Европейски Съюз при започване на декември би трябвало да бъде взето с единогласие. От Нидерландия и Австрия постъпват сигнали и мнения, че се двоумят. Затова е належащо политиците в България интензивно и незабавно да потърсят сътрудниците си от сестринските партии в Европейски Съюз, пред които да заявят, че страната ни от дълго време е изпълнила всички условия за Шенген, счита Елена Йончева.

Допреди няколко дни в Швеция също имаше неустановеност дали да поддържа България и Румъния. Шведските социалдемократи, които са от решаващо значение за болшинството в Народното събрание, обаче, към този момент осведомиха българските си сътрудници в Екологичен потенциал, че са позитивно настроени към разширението на зоната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР