Ако не сте привърженик на футбола или не го следите

...
Ако не сте привърженик на футбола или не го следите
Коментари Харесай

Сезонът започна, с него и проблемите

Ако не сте последовател на футбола или не го следите чак толкоз съществено, може би не сте разбрали, че у нас е имало лятна пауза. Старият сезон завърши на 12 юни, новият започва на 14 юли. Предишният шампионат ненапълно беше възпрепятстван поради Мондиала в Катар, този пък е пришпорван от европейското състезание следващата година в Германия. Ние не присъстваме и на двата форума, само че календарът ни е съкрушен от тези събития.

Лятната пауза у нас е към три пъти по-кратка от зимната. Или най-малко два пъти сигурно. Ще приключим с футболните занимания към 10 декември, ще ги подновим към 20 февруари. Но – това не са проблеми и особености на родния футбол от през днешния ден, от през вчерашния ден, отпреди седмица. Просто установяваме за следващ път някои странни феномени във футболния живот в България.

Но дано по-скоро се вторачим в случилото се в първия кръг на шампионата, който беше много любопитен и създаде някои озадачаващи и евентуално затормозяващи огромните тимове резултати.

Всичко потръгна в петък от Благоевград. Колко е уместно да се играе футбол в тази част на страната в 18:45 часа в средата на юли, оставам на вас да прецените. Из уеб страниците прочетох определението „ Латино Берое “, което звучи занимателно, само че очевидно и уместно за отбора от Стара Загора, който очевидно ще се надява този сезон картинката да е много по-розова от тази преди месец, когато заралии трябваше да печелят бараж за оставането си в елита. В Пирин още веднъж витае някаква неустановеност, която ще накара отбора да се усеща много некомфортно през по-голямата част от акцията.



Същата вечер в Коматево, където сякаш към този момент нямаше да се играят срещи от висшата ни лига, един против различен бяха цялостният дебютант Крумовград и абсолютният хегемон Лудогорец. Само че визитките от дълго време не значат нищо на игрището и колкото и положения да създаваш, то това не е гаранция за триумфи и победи. Лудогорец позволи три гола във вратата си и затвърди усещанията от средата на предходната седмица, че шампионатът и сезонът като цяло са почнали по-рано от нужното. Втора шокираща загуба в границите на 4 дни и въпросите за бъдещето на Петев заваляха със скоростта, с която Верстапен потиска съперниците си из пистите на Формула 1. Крумовград съставлява една загадка, която занапред ще преглеждаме и разгадаваме, само че отборът заслужава похвали. Не че и в предишното не сме виждали сходно начало на разградчани – те изгубиха на старта и от Любимец, и от Хасково преди години с по 0:1, а и двата упоменати тима от дълго време не са част не просто от елита, а и значителния ни футболен живот като цяло.

В събота пристигна време за аудиенция на " Герена ", където от дълго време не мислят за футбол, а за кавги, драми и напрежение по оста почитатели – Наско Сираков. Едни освиркваха, други освиркваха освиркванията, а на игрището „ сините “ изгубиха и още веднъж потеглиха със загуба от ЦСКА 1948, съвсем като предишното състезание с тази разлика, че в този момент „ алените “ победиха даже и като посетител. На Николай Костов ще му е доста мъчно да дава изявленията. Ама доста. След прародители като Любослав Пенев сътрудника му Атанас Рибарски пък е с много по-непознат за обществеността профил, което може и да помогне на ЦСКА 1948. Доколкото може да се счита, че в този клуб наставниците разполагат с какъвто и да било заем на доверие.



Вечерта пристигна и зрелището на кръга от малко предстояща дестинация – Кърджали. Там имаше от всичко в модерния футбол – намеси на системата за видеоарбитраж, дузпи, обрати, голове – изобщо фантазията на американеца да гледа спорт с доста попадения, точки, голове. И дуелът приключи 3:3.

В неделя проблемите за любимците продължиха. ЦСКА не съумя да победи упоменатия към този момент Любослав Пенев, чийто наследник Николас игра против „ алените “. Играчите на Саша Илич не сътвориха изключително доста положения, не сътвориха и усещане, че към днешна дата са способни да го създадат. Лошата новина за тях е, че напълно скоро се задават и евротурнирите, където дебне рисков съперник в лицето на румънския Сепси. Новите попълнения напълно обикновено са надалеч от мечтаната кондиция и ще се нуждаят от много време (и мачове) да се нагодят към нашата си среда.



По-рано в неделния ден в Пловдив Локомотив и Ботев не се победиха в мач, към който централната тематика беше за недопускането на гостуващата агитка на стадиона. Практика, която най-малко за мен не е изключително вярна и бих се съгласил с думите на Димитър Илиев, че сходно решение не наподобява обикновено.

Началото на седмицата принадлежеше на столичните тимове. Скромни, спестовни, само че скъпи победи за Локомотив София и Славия, като изключително годно това изказване е за „ белите “, тръгнали си от Велико Търново с трите точки. Интересът на феновете и в двата случая беше подбуден в огромна степен и от наличието край страничната линия, където за спечелилите в ролята на треньори дебютираха респективно Стойчо Стоев и Хосе Мари Бакеро.

Чисто статистически в първия кръг първите четири дуела приключиха с повече от 2 гола, последните четири – с 2 или по-малко. Домакините победиха единствено 2 пъти освен това в единия случай при алегорични условия – в Коматево и в „ Надежда “, гостите завоюваха три от срещите, имаше и три равенства. Лудогорец, Левски и ЦСКА не завоюваха, същото важи и за пловдивските тимове.

Сезонът потръгна!

Автор: Стефан Георгиев



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР