Ако не се увеличи Гражданска отговорност“ , неминуемо ще се

...
Ако не се увеличи Гражданска отговорност“ , неминуемо ще се
Коментари Харесай

Ако Гражданската не поскъпне ще има бая фалити! Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова

Ако не се усили „ Гражданска отговорност “, неизбежно ще се стигне до банкрути на застрахователи. Това съобщи ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова по време на съвещание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси, съобщи БГНЕС. Обсъдени бяха постъпили оферти за промени в Кодекса за застраховането. „ През последните дни доста се изписа и изговори във връзка с измененията и повишаването на „ Гражданска отговорност “.

``
реклама

Предложенията не са написани от мен, а от работна група. Трябва да се отбележат и няколко числа. Българската награда за „ Гражданска отговорност “ спрямо Европейски Съюз е една от най-ниските - 200 лв. при междинна за Европа 227 евро. Освен това и броят на починалите при пътни произшествия е близо два пъти повече в съпоставяне със статистиката в Общността. У нас се изплащат най-вече застраховки за неимуществени вреди. В Европейски Съюз повече се заплащат за имуществени “, уточни Стоянова и цитира данни на КФН, съгласно които за предходната година са изплатени застраховки за неимуществени вреди в размер на 118 000 лв..  На този декор през юли се появи тълкувателното решение на Върховен касационен съд, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят искания за обезщетение. „ За интервала от юли досега са заведени над 300 нови каузи за искания по остарели произшествия “, уточни Стоянова.  

„ Простата сметка демонстрира, че е нужен сериозен запас, който би трябвало да разполагат застрахователите. И тази сума ще става с всяка минала година все по-голяма. Това решение на Върховен касационен съд ще засегне над 3млн. водачи. Има и вид да не се усили „ Гражданска отговорност “, само че банкрутите са неизбежни. Фалитите по веригата ще се отрази и на Гаранционния фонд,който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. По предварителни данни ще са нужни нови 200-300 млн. лв. в бюджета на Фонда “, предизвести Менда Стоянова.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР