Ако не се съберат 10 заявления за гласуване с подвижна

...
Ако не се съберат 10 заявления за гласуване с подвижна
Коментари Харесай

Поне 10 карантинирани трябва да поискат, за да има подвижна урна |

Ако не се съберат 10 заявки за гласоподаване с преносима урна, общините може и да не разкрият такава. Това се разбра от думите на представителя на ЦИК Димитър Димитров. 10 дни преди изборите, само че не по-късно от 31 март, което е три дни преди изборния ден, би трябвало да се съобщи в Общинската администрация, районна или кметска, желанието да бъде вписан гласоподавател в секцията, която ще бъде обслужена с преносима изборна урна за карантинирани, сподели на брифинг Димитров.

„ Този адрес може да е непрекъснат, както и сегашен, в случай че гласоподавателят е вписан по сегашен адрес в съответното обитаемо място. Тогава, когато се наберат 10 заявки, Общинската администрация основава изборна секция, като този акт би трябвало да се случи най-късно на 1 април. С определянето на листата на гласоподавателите се назначава и секционна изборна комисия, която би трябвало да обслужи гласоподавателите по домовете “, посочи Димитров.

Заявленията може да се подават по няколко метода - саморъчно подписано и подадено до Общинската администрация, посредством прокурист, по поща, е-поща или факс. Може да се подаде електронно заявление, в случай че администрацията разполага с платформа за електронно обслужване на жители.

Не е належащо жителите да удостоверяват, че са карантинирани, защото това е обвързване на съответната общинска администрация, която би трябвало да направи информация в РЗИ или Националната система за битка с COVID-19.

„ Трябва да са подадени 10 заявки, с цел да се сформира такава секция. Ако тя е основана, е допустимо гласоподаватели да бъдат дописвани. Заповедта, с която се назначават секционните комисии и се дефинира обсегът, както и номерата на секциите, би трябвало да бъдат оповестени на обществено място в постройката на общината, както и да бъде оповестена на интернет страницата “, посочи още Димитър Димитров.

Подадените заявки за гласоподаване в чужбина са 63 500, от които единствено 1 230 са хартиени, заяви още Димитров. „ Най-много, както и до момента, са заявките в Турция – съвсем 15 000, във Англия – 12 000, Германия – 9 500, Испания – 6 000, Съединени американски щати – 3 900 “, заключи той.

Димитров посочи, че даже гласоподавател да е подал заявление за гласоподаване за несъмнено обитаемо място, той може да гласоподава във всяка разкрита секция. „ Дори в случай че се върнат в страната за деня на изборите, когато покажат годните си персонални документи, ще бъдат дописани в листата по непрекъснат адрес: там, където изначално попада името им “, сподели Димитров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР