Ако не се реши въпросът с кризата около Висшия съдебен

...
Ако не се реши въпросът с кризата около Висшия съдебен
Коментари Харесай

ВСС може да предизвика правителствена криза: Крум Зарков

Ако не се реши въпросът с рецесията към Висшия правосъден съвет и с избора на Борислав Сарафов за нов основен прокурор, това  доста бързо може да прерасне с държавна рецесия. Това съобщи някогашният правосъден министър Крум Зарков по Българска национална телевизия. " Изборът на правоприемник на Гешев всред неговите наследници с присъединяване единствено на прокурорската гилдия бе предупреден скандал.

Но няма потребност партиите в Народното събрание, изключително тези в ръководството, да вършат заявления и да подлагат на критика, защото в тях е ключът за решаването на казуса, не в Министерството на правораздаването или в настоящия състав на Висш съдебен съвет ", разяснява членът на последното служебно държавно управление.

Министърът на правораздаването Атанас Славов ще свика Пленум на Висшия правосъден съвет, на който изказвания, опасения, страхове и внушения за външна интервенция ще бъдат поставени на масата, съобщи той пред БНР. " На съвещание ще предизвиквам спомагателна точка - разискване на компетентността на органа по избора на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор. Дали да има искане за освобождение или оставка на Сарафов, има развой, който би трябвало да бъде извървян ", посочи Славов.

" Нямаше подозрение кой ще наследи Иван Гешев, само че имаше в метода, по който беше определен Борислав Сарафов - в границите на часове и без разискване, както и при неналичието на опция обществено да се отбрани аргументацията за този избор. От самото начало Сарафов потегля с ниска степен на доверие и заради метода, по който беше сбъднат неговият избор ", безапелационен е още министърът.

Атанаска Дишева от Висш съдебен съвет разгласи, че избирането на Сарафов е било изненада за нея. Тя разяснява и фотосите на Петьо Еврото с Борислав Сарафов.

" В мен будят съществени терзания. Тези условия бяха пътем упоменати по време на съвещанието на Прокурорската гилдия, в частност подаването на сигналите. Обсъждането беше, че такива сигнали, които не са завършили съответното произвеждане не следва да бъдат взимани поради. Факт е, че години наред следствие по Осемте джуджета не се организира. Имаше преди години публикувана информация, че има мнение на прокуратурата за липса на закононарушение и нищо повече ", съобщи тя.

Пламен Валентинов

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР