Ако не се приложат бързи и ефективни мерки, сушата може

...
Ако не се приложат бързи и ефективни мерки, сушата може
Коментари Харесай

Сушата в Европа тази година е най-лошата от 500 г., нужни са мерки

Ако не се приложат бързи и ефикасни ограничения, сушата може да се трансформира в норма доникъде на века в Европа, оповестиха членовете на Екологичен потенциал, съобщи " Euronews ".

Повтарящи се тежки засушавания биха имали доста влияние върху от ден на ден стопански действия, в това число селското стопанство, превоза, енергетиката и опазването на здравето, оповестиха специалисти от Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните (ENVI) на Европейския парламент.

Според оценката на организацията рисковите феномени, които Европа претърпя през последното лято, " могат да се трансфорат в норма " до 2050 година, " в случай че не бъдат подхванати ефикасни дейности за намаляване на последствията ", съобщи Андреа Торети от Европейската обсерватория за сушата пред членовете на ENVI.

" Тези събития ще засягат Европа съвсем всяка година ", добави той.

Сушата в Европа тази година е най-лошата от 500 година насам, като 64% от територията на континента сега е в условия на суша в друга степен.

" В няколко области към този момент са регистрирани съществени последствия ", сподели Торети.

Селското стопанство е измежду най-засегнатите браншове, като реколтата от царевица, соя, слънчоглед и ориз внезапно понижава тази година.

Сушата сложи под доста напрежение и транспортния и енергийния бранш.

Tранспортът по основни водни пътища, в това число Рейн и Дунав, беше нарушен през лятото заради ниското равнище на водата, което се отрази и на производството на електрическа енергия от Водноелектрическа централа и АЕЦ.

Торети акцентира, че " засушаването е световно събитие и в случай че се съсредоточим единствено върху Европа, всъщност подценяваме риска ”. Mерките за адаптиране и намаляване на последствията би трябвало да се ползват на разнообразни нива, в това число " европейски метод със засилено съдействие ".

" Сушата не познава граници ", сподели той.

Но добави, че " главният риск идва от едновременни събития, каквито видяхме тази година ", т.е. суши и горещи талази.

" В предишното сме подценявали риска, обвързван с едновременни рискови събития ", сподели той пред членовете на Екологичен потенциал.

Неговите апели за ускорение на ограниченията за адаптиране и намаляване на последствията бяха подкрепени от Ханс Бруйнинкс, изпълнителен шеф на Европейската организация за околна среда (ЕАОС).

" Свидетели сме на много трансгранични измерения (като например) влияние върху инфраструктурата " и питателните системи, сподели той пред членовете на ENVI.

" Мисля, че е ясно, че е нужен европейски метод ", добави той.

Що се отнася до селското стопанство Бруйнинкс акцентира, че част от Средиземноморския район ще стане проблематична.

Сред ограниченията за адаптиране и намаляване на последствията, които той изброи пред комисията, са потреблението на разнообразни породи култури, възстановяване на напоителните системи, въвеждане на точно земеделие и възобновяване на почвата и други екосистеми.

Междувременно Янез Ленарчич, комисар по ръководство на рецесии, съобщи, че " Европа към този момент не разполага с задоволително запаси за битка с горските пожари ", като насочи друго съществено предизвестие към членовете на ENVI.

През този сезон са изгорели над 750 000 хектара гори в Европейски Съюз, което е най-високият брой, следен от началото на записите през 2006 година

" Това лято Европа стана очевидец на един от най-лошите сезони на горски пожари напоследък ", сподели той.

" Очевидно е, че изменението на климата води до повече горещини и продължителни интервали на засушаване и вследствие на това рискът от горски пожари се популяризира в цяла Европа, а пожарите стават все по-чести и по-интензивни. "

По думите му Комисията е подготвила проект от четири точки за подготовка против този нараснал риск: бързо увеличение на потенциала за битка с пожарите, като да вземем за пример самолети и хеликоптери, авансово разполагане на повече пожарникари в регионите, изключително уязвими от горски пожари при започване на сезона, и по-добра тактика за предварителна защита.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР