Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе

...
Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе
Коментари Харесай

Кои са най-добрите храни при високо кръвно

Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да докара до животозастрашаващи затруднения. За намаление на риска хората могат да подхващат известни промени в метода си на живот или приема на храна, написа trud.bg.

Ето някои рекомендации за здравословно хранене по случай днешния Световен ден за битка с хипертонията:

Една от измененията, препоръчвана от специалисти от английската Национална здравна работа, е в менюто да участват съответни храни - черен фасул, сладки картофи, спанак, любеница и авокадо. Като част от уравновесеното и здравословно хранене експертите поучават да се употребяват богати на калий хранителни артикули, които противодействат на неподходящите резултати от солта върху кръвното налягане.

Деликатният баланс сред натрия и калия, който играе роля за регулирането на кръвното налягане, може да се реализира посредством потреблението на повече плодове и зеленчуци, и в частност на гореспоменатите артикули.

Съдържанието на калий в тях е следното:

Черен фасул - една купичка (172 г) обезпечава 611 мг калий
Сладки картофи - един картоф със междинен размер съдържа 541 мг калий
Спанак - една купа замразен спанак съдържа 540 мг калий
Диня - 572 г любеница обезпечават 640 мг калий
Авокадо - половин авокадо (100 г) съдържа 487 мг калий.

Според английски диетолози различен потребен артикул против високо кръвно налягане са гъбите шийтаке. Въпросните гъби са богати на химикала еритаденин, който блокира интензивността на ензим със съдосвиващо деяние. Това е значимо, защото когато съдовете се свиват, налягането на преминаващата през тях кръв се усилва.

Гъбите шийтаке също така блокират ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) по сходен метод на АСЕ-инхибиторите - клас медикаменти против високо кръвно налягане. Някои други ядливи гъби като кладница, зимна припънка (енокитаке) и елементарна манатарка също съдържат еритаденин, само че в по-малки количества. Гъбите шийтаке също по този начин са отличен източник на всички незаменими аминокиселини и на витамини B1, B2, B12 и С. Те съдържат и повече витамин D от което и да е друго растение. Наличните в тях магнезий и калций също способстват за намаление на кръвното налягане. Въпреки че ги превъзхождат по хранителна стойност, гъбите шийтаке, считани в Древна Япония за " балсам на живота ", отстъпват по известност на най-известните гъби в света - печурките.

За справяне с високото кръвно испански експерти предлагат за готвене да се употребява зехтин. Според специалистите маслиновото олио е измежду най-хубавите готварски мазнини и освен може да способства за предотвратяване от високо кръвно налягане, само че и да усъвършенства общото здраве.

Благоприятният резултат на зехтина се дължи на съдържащите се в него полифеноли - група антиоксиданти с многочислени здравословни изгоди. Въпросните субстанции намаляват оксидативния стрес, усъвършенстват функционалностите на кръвоносните съдове и работят съдоразширяващо.

Срещу високо кръвно налягане диетолозите предлагат постоянно да се употребяват 4-5 порции зеленчуци, които е желателно да са разноцветни за набирането на разнообразни хранителни субстанции. Плодовете са богат източник на калий, магнезий и фибри. Полезни са както пресните, по този начин и замразените. Отлична следобедна закуска са шепа плодове с йогурт или ядки.

Редовната консумация на богати на фибри храни като кафяв ориз, пълнозърнеста паста, пълнозърнест самун, овесени ядки, се свързва с по-добро здраве на сърцето и с 30 % по-нисък риск от смъртност от сърдечносъдови болести.

Препоръката на специалистите е да се следи размерът на порциите, защото с пълнозърнестите храни може да се прекали. Ако порцията наподобява дребна, към нея е целесъобразно да се прибавят повече зеленчуци.

Комбинирането на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни с нискомаслени млечни артикули - мляко, йогурт, сирене, се свързва с по-големи изгоди против нараснало кръвно налягане, в сравнение с увеличеният банкет единствено на плодове и зеленчуци. Ядките и семената са богати на ненаситени мазнини, протеини, витамини и минерали, и са неизменима част от здравословното и уравновесено хранене. Препоръката на нутриционистите е те да участват във всекидневното меню, като съветът е да се заобикалят осолените и подсладените им разновидности.

Изследване на канадски специалисти настрана е открило, че продължителната работа усилва риска от високо кръвно налягане. Авторите му от университета " Лавал " в Квебек са разкрили, че офис чиновниците, които прекарват 49 и повече часа седмично на работното си място, са със 70 % по-голям риск от форма на високо кръвно налягане, известна като маскирана хипертония, в сравнение с работещите 35 или по-малко часа седмично. Скритата хипертония е високо кръвно налягане, което е неоткриваемо при рутинни прегледи и постоянно остава недиагностицирано.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР