Ако не рестартираме веднага проекта АЕЦ Белене и ако страната

...
Ако не рестартираме веднага проекта АЕЦ Белене и ако страната
Коментари Харесай

АБВ с категорична позиция: Ако не рестартираме АЕЦ Белене, скоро ще купуваме ток от Турция

Ако не рестартираме незабавно плана АЕЦ " Белене " и в случай че страната и ръководещите се забавят с още година-две за започване на градеж на нуклеарната централа – не България ще продава ток на Турция, а те ще ни продават на нас. Това оповестиха на конференция от АБВ през днешния ден. Лидерът на партията Константин Проданов е безапелационен, че това е директна опасност за националната сигурност, написа Пик.

„ Ако се притеснявате дали АЕЦ " Белене " се осъществя като съветски план, представете си какво е електрическата енергия ни да бъде в ръцете на Ердоган “, изясни Проданов. По думите му „ жестоко казано понасяме към 4 млрд лева загуби, които са вложени, а оставянето му като монумент на управническата отпадналост ще е най неприятното нещо “. А всяко в допълнение закъснение и неговата нереализация ще доведат до загуба на стратегическо преимущество пред нуклеарните мощности в района и изключително пред Турция.

Хората на Георги Първанов проучиха отчета на Българска академия на науките за плана АЕЦ " Белене ".

Според тях е добре, че българските учени са създали разбор на плана и са оповестили, че е жизнерадостен, само че за АБВ обаче изводите от отчета са консервативни. В него има консервативно допускане на цената на ресурса – 4.5% рента, при изискване, че сега лихвите у нас са и от 0.5% и също проектираното ползване на ток от 2% е нереалистично, защото у нас и за в бъдеще то ще е по-високо. А по-високото ползване на ток ще се наложи и поради съглашението за климата, в което участваме и съгласно което ще се наложи да спрем всичките си въглищни централи.

„ До 2030 година ще останем без тях, а те дават огромна част от електропотреблението. Слънцето не грее и през нощта, както и вятърът не духа, когато е належащо, що се отнася до възобновимите енергийни източници “, отбрани тезата на АБВ Константин Проданов.

Той акцентира, че визията на АБВ е безапелационна – за създаване на нови нуклеарни мощности и за градеж на АЕЦ " Белене ", защото това е план, който е лицензиран от Европейската комисия, има построена площадка и поръчани и доставени реактори, които България е платила.

Проданов добави, че България не би трябвало да гради стопанска система на шивачи, а би трябвало да се съобрази с провокациите на 21 век, които ще вкарат и използването на електрически автомобили, за което също ще е нужна по-голяма нужда на сила.

АБВ напомни също, че предходната зима страната е била на ръба на режим на тока поради студа и се е наложило да се ограничи експортът на ток.

Друг плюс за реализацията на АЕЦ " Белене " е, че планът ще открие десетки хиляди работни места за няколко десетилетия напред.

А по отношение на желанията на властта в този момент, Проданов счита, че се пробват да се разводни полемиката и не се оферират действителни решения.

АБВ са безапелационни, че АЕЦ " Белене " би трябвало да бъде рестартиран с държавно присъединяване, както е по целия свят и идната им стъпка е да предизвикват спор с енергетици – българи и задгранични, представители на Росатом, на който да се подчертае спешността от реализация на плана.

А втората стъпка на АБВ е среща с енергийния министър Теменужка Петкова, с парламентарните групи и парламентарната комисия по енергетика, с цел да бъде анулирано решението на Народното събрание от 2012 година, с което планът Белене е бил замразен.

От АБВ подчертаха още, че до момента планът Белене е спиран и под давления на Великите сили, които имат полза България да не е нуклеарна страна.

Константин Проданов разяснява и държанието на опозицията по плана: " Нинова не е споменавала АЕЦ " Белене " от 2016 година Явно за нея това не е приоритет, по-важни са ежедневните разногласия с ръководещите от парламентарната естрада. За някой пенсионер без зъби от Северозапада не е значимо свалянето на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев, кресливият пиар не е действителна съпротива “, сподели Константин Проданов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР