Ако не работите за НАСА, вероятно няма да се интересувате

...
Ако не работите за НАСА, вероятно няма да се интересувате
Коментари Харесай

Толкова глупаво, че е брилянтно! Какво е тест с метла и защо НАСА го проведе

Ако не работите за НАСА, евентуално няма да се интересувате от проблеми като обстоятелството, че водородът гори с доста бледосин пламък, мощно е запалителен, податлив е да прониква даже през най-малките пукнатини и е съвсем незабележим на дневна светлина.

За чиновниците на НАСА обаче това е същинският проблем. Тъй като водородът е мощно запалителен, течовете във връзките за високо налягане могат да причинят пожар, споделиха чиновници на организацията. Основният проблем с тези течове е, че газът и пламъкът, който излъчва, просто не се виждат на дневна светлина - те са на практика без цвят и аромат, което ги прави доста сложни за намиране.

През 2003 година откриватели на НАСА работиха с Центъра за слънчева сила на Флорида, с цел да разработят специфична лента, която трансформира цвета си, когато е изложена на водород, пише IFL Science. До този миг учените трябваше да употребяват ултравиолетови датчици за разкриване на пламъци. Най-странният, само че извънредно ефикасен метод за разкриване на теч обаче се оказа " методът на метлата ", който чиновниците на НАСА използваха даже преди датчиците.

НАСА признава, че истинският метод наподобява доста по-малко заслужен, само че несъмнено е по-забавен. Преди всяко изстрелване на совалката чиновниците на организацията трябваше да ревизират километри тръбопроводи за течове на водород - това е задача, би трябвало да признаем, не е лесна.

Учените означават, че този " способ с метла " е бил доста потребен за чиновниците на НАСА по време на дните на Аполо, когато стотици галони водород са били изпомпвани от резервоара за предпазване към стартовата площадка за зареждане с гориво. Този способ се състои в това, че служащите вървят по тръбопровода с протегната метла в ръка. Ако главата на метлата стартира да гори, значи има теч.

Въпреки че решението наподобява много комично, то беше и доста практично. Освен това явно работи - " метлата в огън " направи допустимо освен да се открие теч в точния момент, само че и да се отстрани.

Между другото, чиновниците на НАСА не са единствените, които са употребявали този „ способ на метлата “, знае се, че пожарникарите също са го употребявали интензивно по време на елиминирането на водородни пожари. За благополучие този способ към този момент не е нужен, защото и НАСА, и пожарникарите употребяват по-модерни технологии отдавна.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР