Ако не живеете в Чехия, вероятно никога не сте чували

...
Ако не живеете в Чехия, вероятно никога не сте чували
Коментари Харесай

Чешката търсачка, родена 2 години преди Google, която биеше американския гигант. Доскоро

Ако не живеете в Чехия, евентуално в никакъв случай не сте чували за локалната интернет търсачка Seznam. Но за чехите браузърът е като синоним на интернет. Seznam е основана през 1996 година в Прага с инвестиция от едвам към 50 000 чешки крони или 2200 $. Ранната версия на браузъра предложила лист с известни чешки уеб сайтове - seznam на чешки значи " лист ", споделя уеб сайтът Quartz.

Всъщност чешката търсачка се " ражда " тъкмо две години преди колоса Гугъл. С настъпването на американския водач Seznam съумява да се трансформира в необичаен мощен локален състезател в региона на интернет търсачките. Следвайки стъпките на Гугъл тя също стартира да предлага свои услуги като онлайн карти, имейл и принадлежности за сравняване на цени на разнообразни артикули.

До 2008 година Гугъл към този момент се е трансформирала в безспорен доминант в своята област в 30 от 31 европейски страни. Изключението остава Чехия. Малко по малко обаче американската компания потегля по петите и на локалния си съперник и съумява да го изпревари за първи път през 2011 година.
 Снимка 455108
Източник:

Изчисления на маркетинговата организация eVisions демонстрират, че към 2011 година Seznam към момента държи огромен дял от локалния пазар. Според последните калкулации към края на 2018 година Гугъл държи дял от 74% в Чехия или близо три пъти по-голям от този на локалния състезател, който дава отговор за 26% от пазара. Що се отнася до търсенията от мобилни телефони, американският водач има още по-добри резултати - 81%.

Провалът на чешкия браузър демонстрира единствено какъв брой е мъчно да се конкурираш с Гугъл на интернет пазара. По думите на някогашния основен изпълнителен шеф на Seznam Михал Феикс първите сигнали, че бизнесът на американската компания пораства с бързи темпове в Чехия са се появили през 2010 година.

Малко по-късно с покупката на от ден на ден Android устройства, които идват с авансово конфигурирани приложения на Гугъл, за тях става още по-трудно да задържат лидерската си позиция.

" Това беше моментът, в който хората започнаха да трансформират навиците си и минаха от десктоп към мобилни устройства, където Гугъл беше авансово конфигуриран. За потребителите стана по-трудно да употребяват Seznam и по този начин те последователно изчезнаха от нашия радар ", споделя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР