Ако не даваме собствени средства, никак не издържаме да обслужваме

...
Ако не даваме собствени средства, никак не издържаме да обслужваме
Коментари Харесай

Хотелиерите искат по 25 лева на б ежанец от държавата

Ако не даваме лични средства, по никакъв начин не устояваме да обслужваме настанените бежанци от Украйна ”, споделя неволите на хотелиерите от Балчик Александра Джафарова.

Допълнителните средства са главно за изхранване. ”Даваните 15 лв. стигат, с цената на големи икономии, да предложим на бежанците настаняване и отопление. Това включва да се поддържа изискуемия най-малко на температурата за топло в стаите. Изхранването става с наши средства, събираме и пари от бежанците, в границите на 2-3 лв., само че главната тежест е върху нас.

И в храненето вършим икономии. За обяд има чорба и готвено. За вечеря има салата и готвено. Махнали сме десертите. Не икономисваме от грамаж. Купуваме обаче най-евтините артикули, най-много сезонните, не купуваме плодове, по-скъпи меса. Не предлагаме и закуска ”, споделя хотелиерът.

В стаите не е позволено да се готви, защото са настанени в хотел. „ За празнична коледна вечеря не сме мислили, само че несъмнено ще създадем нещо. Няма по какъв начин да ги оставим ”, прибавя тя. „ Има бежанци, които напуснаха хотела. Едни се върнаха в Украйна, други отидоха в Румъния. Тези, които са при нас, нямат финансови средства ”, прибавя тя.

Хотелиерите упорстват държавното управление да им позволи да настаняват новодошли бежанци от Украйна, тъй като при обслужването на все по-малко хора, това е невероятно, тъй като просто сметките не излизат. „ Сметката не излиза, закото издръжката се усилва. А те си потеглят, не всеобщо, само че непрекъснато -по двама, трима. При стоте бежанци, които са в хотела, ние сме към този момент на загуба, няма и запаси. Но моменти се случва просто да не знаем какво да вършим, защото зимата занапред следва. Няма да ги накараме да изоставен преди празниците, само че, в случай че не се провиснал средства за изхранването им или да ни се разреши да настаняваме новодишли бежанци от Украйна, ще би трябвало да затворим хотелите. Въпрос на време е ”, разказва нерадостния делник и на бежанци, и на хотелиери Джафарова.

Според сектора, нужната сума е към 25 лв. за емигрант, отново с икономии, без плодове, ядки и други „ Алармирани сме ръководещите, чакаме държавното управление да вземе решение, само че чакаме от сряда на сряда, когато има съвещание. Ако няма решение, всички затваряме ”, споделя още Джафарова.
В Кранево, където все още има към 1000 бежанци, един хотел затваря на 12 декември. Собствениците на хотели в курортното населено място споделят, че в този момент за бежанците не се обезпечава храна, не е позволено да се готви по стаите. Те се изхранват, като купуват от магазините. По-малко от тях си заплащат за изхранване. Бедни са останалите бежанци, безапелационни са от сектора. По сметките им, нужните средства за емигрант за ден са най-малко 20 лв..Докога ще останат отворени хотелите, от сектора не се наемат с такава прогноза, само че евентуално обстановката ще е такава до Нова година, а може и и до по-рано.

 

 
ЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Чешки депутати изместват украински бежанци от почивен дом на парламента
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР