„Ако не бяхме изчистили пестицидите край Своге, всичко щеше да

...
„Ако не бяхме изчистили пестицидите край Своге, всичко щеше да
Коментари Харесай

Емил Димитров: Пестицидите край Своге щяха да отидат в питейната вода

„ Ако не бяхме изчистили пестицидите край Своге, всичко щеше да отиде в питейната вода. Сега освен щяхме да имаме трансгранично замърсяване, а и всичката риба до Дунава щеше да е измряла”, сподели пред NOVA министърът на околната среда и водите Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и.

Според него аргументи за преливането на реките е систематичното им замърсяване и неналичието на разчистване. Голям проблем основават и противозаконните изкопни действия от строителни компании, за които и прокуратурата е назначила инспекции.

„ Министерство на вътрешните работи също се включи. Имаме няколко случая и към този момент са основани актове. Съвсем скоро имахме случай до газопровод. Образувал се е остров от наноси до газопровода, реката идвайки се отклонява и бие по газопровода. Защо би трябвало да се случва това? А казусът в Своге, всички споделят, че тези боклуци не са от него. А ние доста добре знаем, че идват от София. Водата е отмила противозаконни сметища и всичко е отишло в Своге”, съобщи Димитров.

Екоминистър изясни, че е основана организация за гладко изпускане на язовирите, с цел да може хем да се задържи водата в тях, хем да не бъде провокирано наводняване в Пловдив, както и в Турция, където ситуацията също е извънредно сериозна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР