Ако не беше тя, Пловдивският панаир отдавна щеше да е

...
Ако не беше тя, Пловдивският панаир отдавна щеше да е
Коментари Харесай

Веселина Александрова и Пловдивският панаир като поле на смелостта и действието

Ако не беше тя, Пловдивският панаир от дълго време щеше да е нещо друго. В последните години Веселина Александрова е най-силната и от време на време последна спирачка пред схемите, които Георги Гергов плете с останалите политически сили в града в опитите си да овладее напълно едно от емблематичните места в Пловдив.
Прочетете още
Нейната борба за държавния и публичен интерес в собствеността на “Международен панаир Пловдив ” АД от дълго време излезе от рамките на града. Въвлечени бяха дейните жители и политици от Пловдив и Варна и няколко министерства в София. На всяко тяхно деяние или безучастие в интерес на Гергов, тя отговаряше с нови и нови начинания. Дори когато обстановката изглеждаше безнадеждна, като умел правист Веселина намираше членове и алинеи, с които да нападна беззаконието.

“Да съм юрист е детската ми фантазия, въпреки че съгласно учителите ми в гимназията по-подходяща за възприятието ми за правдивост би била специалността арбитър. От най-ранна детска възраст, та до през днешния ден у дома беседваме за политика. Благодарна съм на фамилията ми за цялостната поддръжка, която получавам – за избора ми да стана юрист преди време и да бъда политически дейна през днешния ден ”, споделя Александрова, която още веднъж е претендент за общински консултант от “Продължаваме Промяната - Демократична България ”.

Именно тези две неща – политическата ѝ позиция и обичаната специалност стават причина за една от най-успешните ѝ борби. В гонене на главната цел – да не разреши предаването на цялостния надзор в ръцете на един човек, Веси употребява юридическите си знания и опит, и се оправя.

Историята стартира през 2021 година с импортирано по време на съвещание на Правна комисия към Общински съвет Пловдив сякаш почтено предложение да се одобри Варна като акционер в ”Пълдин Туринвест ”. За Веселина като юрист, практикуващ комерсиално право, незабавно излиза наяве, че задачата тук е напълно друга – не толкоз Варна да стане акционер в едно губещо сдружение, а посредством тази стъпка акциите на Варна от Пловдивския панаир да преминат у  Гергов. С тези акции той ще усили каузи си до оня %, необходим му, с цел да взима самичък даже решения за преустановяване и разпродажба на сдружението, което все още не може. Следва светкавична реакция от Веселина по обявяване на рисковете, в случай че се одобри това, както и алармиране на варненските съветници да не гласоподават за тази скица.

От оня миг стартира една дълга борба, на която общинският консултант от “Демократична България ” е главен мотор, води се на няколко фронта и минава през няколко постоянни съвещания в два общински съвета – Пловдив и Варна, събиране на подписи за привикване на изключителни съвещания на пловдивския съвет за коригиране на неуместни негови решения по отношение на панаира, минава през голям брой правосъдни каузи, оспорвания, прекъсвания на вписвания в Търговския указател, в това число настоятелно и непрекъснато условие от кмета на Пловдив да извършва законовите си функционалности и да води делата, гарнирано с ответното отвращение на кмета да ги води и съзнателното му пропускане на периоди.

“В този юридически и политически маратон на няколко фронта от време на време излизаха заглавия в медиите, че борбата е изгубена и Гергов е овладял контролния пакет. Не се отказахме и намерихме метод да я продължи и да го предотвратим ”, споделя възпитаничката на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

Увлечени от значимостта на панаира и битката за спасяването му, в нейна помощ се включват и жители със серия от протестни дейности, а нейни сътрудници юристи се включват с юридическа помощ и оферти. Обръща се и към министъра на стопанската система, с чието интензивно включване решаващите акции са запорирани по решение на съда. Вече се работи по тактика за развиване на панаира като публично пространство с разнородни функционалности.

Макар да предстоят още правосъдни каузи и борбата да не е завършила, Веселина не се отхвърля от желанието да се опази панаира и да се развива в интерес на пловдивчани. И има силите, волята, знанията и мотивацията за това, а тя е същата, която учителите ѝ виждат в учебно заведение - възприятието ѝ за правдивост.

През идващите четири години в Общинския съвет Веселина безспорно ще бъде все по този начин непримирима към всеки опит да се потъпчат правото, закона и морала, само че този път с съществуването на повече свои съидейници в съвета, тя ще успее и да основава повече. Тя ще работи интензивно за съхраняването и потреблението на културното и историческото завещание на града, както и за основаване на условия за развиване на туризма в Пловдив, тъй като той, с изключение на неин дом е хубав и цялостен с истории град, който би трябвало да бъде забелязан.

Друг неин приоритет ще бъде основаването на дребни градски паркове и места за обществен живот, на равнище квартални общности. Тя желае да притегли жителите на града да станат дейни участници в това, като сами изберат типа и “обзавеждането ” за дребните градски оазиси, които общината да финансира, а пловдивчани да осъществят в междублоковите пространства. “Така местата, които хората от квартала ще създадат по своя самодейност и концепция и благодарение на общината, ще бъдат мечтани и потребни за жителите на тези региони и надлежно чакам грижата за построеното да бъде по-голяма, като към лично имущество ”, отбелязва тя.

ОСТАТЪК

Извън съкровищата като панаира, за чиято орис да се бори, това, с което Веси се се успокоява, е търсене и събиране на полускъпоценни камъни в Източни Родопи, по поречието на река Арда. В свободното си време, след препускането сред професионални и политически задължения и щерка младеж, тя на драго сърце препрочита романите на Чарлз Дикенс, с чието възприятие за комизъм откровено се забавлява. Сигурно тъй като с нейното всекидневие, хуморът е витално нужен. Както и хубавото алено вино прочее, на което Веселина е познавач. За да затвърдим облика ѝ на бунтовник, би трябвало да споменем и безконечната рок музика, която ѝ е обичана, а за темпераментността ѝ способства увлечението към красивото танго.

И всичко това, примесено с доста усет и мярка, образува един панаир на справедливостта, хубостта, силата и смелостта, на действието и борбеността – нейният панаир, който ще пази и отсега нататък.

Веселина Александрова е родена в Пловдив в семейство на учителка по физика и инженер. Завършила е Езикова гимназия „ Пловдив “ с британски език, а след това и Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, където придобива висшето си обучение в две специалности - бакалавърска степен по „ Международни стопански връзки “ и магистърска степен по „ Право “. И до тук със скучната статистика. За приятелите, а и за огромна част от жителите на Пловдив тя е Веси, тяхната Веси, която опази техния Панаир – Пловдивският.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР