Ако не беше тъжно, щеше да е смешно: в някои

...
Ако не беше тъжно, щеше да е смешно: в някои
Коментари Харесай

Рим пред колапс: Вечният град е зарит с боклук

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно: в някои по-крайни квартали на Рим през последните седмици са основани зони, в които скоростта не би трябвало надвишава 30 км/час, само че не поради детски градини или учебни заведения, а поради контейнерите за боклук.

Причината: претъпканите контейнери притеглят освен чайки и цели стада от плъхове, само че и доста диви свине, които си търсят храна в боклуците. Пресичайки улиците, едрите животни могат да се трансфорат в сериозна опасност и за автомобилисти, и за мотористи и велосипедисти. Един моторист към този момент загуби живота си при конфликт с диво прасе.

Вечният град е на ръба да изпадне в колапс поради трупащите се отпадъци. В историческия център управляващите към момента удържат ситуацията, само че отвън него извозването на сметта или е нередовно, или изобщо не се реализира.

В Рим няма уреди за горене на отпадък

При всеки проблем с инсталациите за подбиране на боклуци или при затварянето на някое хранилище за боклук, трупащите се купчини с чували доближават височина от няколко метра.

След последната рецесия с боклука от зимата на 2018-2019 година, жителите на Рим са изправени пред същата опасност и това лято. Паниката е провокирана от решението на прилежащия район Емилия-Романя, който уведоми ръководещите в столицата, че от вторник нататък няма да е в положение както до момента всекидневно да приема и да изгаря по 200 тона от боклука на Рим.

Рим, чиито поданици създават по 4700 тона боклук всеки ден, не разполага с нито едно оборудване за изгаряне на боклуци. Освен това единствено 45 % от тях се събират разделно. С други думи - над половината от боклуците би трябвало да се откарват някъде другаде.

Един милиард евро за сметоизвозване в други обитаеми места

Голяма част от сметта на Рим се извозва с камиони в други райони на страната, постоянно на стотици километри. Това освен не е екологично, само че е и скъпо: през последните пет години извозването на сметта е коствало на града 1 милиард евро. А за тази цена биха могли да се изградят 2-3 съоръжения за изгаряне на боклуци.

Кметът на столицата Вирджиния Раджи, обаче, няма сходни планове. За нея и за нейното придвижване " Пет звезди " тези съоръжения са неприемливи поради изгорелите газове, които отделят. Приоритетите на Раджи са: ограничение на отпадъците, разделно събиране и преработване до 100 %. Само че от избирането ѝ преди пет години делът на разделното събраните боклуци не се е повишил.

Криза с кремациите и погребването на умрелите

За петгодишното си ръководство, което завършва тази есен, кметицата по този начин и не създаде идея за решение на рецесията със сметта. А и това напълно не е единственият проблем, с който Раджи не се оправи. През май управляващите в Рим провокираха съществено отвращение, откакто стана ясно, че не са в положение да погребват мъртвите. Над 2000 тела на умряли прекараха седмици в хладилните камери, а някои и отвън тях, до момента в който най-сетне бъдат кремирани и заровени. Отговорен за кремациите и погребенията е същият отдел в общината, който се занимава и със сметосъбирането.

Въпреки това Раджи има намерение да се кандидатира за още един мандат през есента. Шансовете ѝ не са изключително огромни, само че и вероятността някой различен претендент да се оправи с драмата с боклука също е под въпрос. Повечето от останалите партии също имат възражения против строителството на съоръжения за изгаряне на боклуци.

/БГНЕС
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР